Ajaloolisse Hinke torni tulevad baarid, restoran ja piibutuba

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalooline Hinke torn koos selle ette jääva 19. sajandist pärit hoonega.
Ajalooline Hinke torn koos selle ette jääva 19. sajandist pärit hoonega. Foto: Peeter Langovits

Tallinnas Pärnu maantee ja Müürivahe tänava vahele jäävasse ajaloolisse Hinke torni ning selle juurde kuuluvasse kahte majja on kavas rajada baarid, restoran, piibutuba ning muud ajaviitmiskohad.

Pärnu maantee 2 ja Müürivahe 32 kinnistul asuvate hoonete rekonstrueerimise eskiisprojekti avalikustamine toimub kahe nädala jooksul alates 22. oktoobrist. Praegu käivad krundil asuvas ajaloolises Hinke tornis uurmistööd.

Kinnistu kasutusotstarve on praegu 55 protsendi osas elamumaa ning 45 protsendi ulatuses ärimaa. Kuna krundil asuvad hooned tahetakse enamuses muuta lõbustusasutusteks, siis näevad esitatud projekteerimistingimused ette maa kasutusotstarve muutmist täielikult ärimaaks. Vastava otsuse peab tegema kesklinna valitsus, aga alles pärast eskiisprojekti avalikku väljapanekut, et ümbruskonna elanike arvamus teada saada. Linnaplaneerimise amet on muutustega nõus.

Käivad uurimistööd

Hinke torni ja selle juurde kuuluva kahe maja renoveerimise tellinud firma OÜ Coffee Art juhatuse liige Andrei Gellart mainis, et peale baaride ja ja restorani tuleb sinna ka vinoteek. Eesmärk on panustada soliidsele publikule. Ajaloolises tornis tahetakse ära kasutada kõik viis korrust ning katusele tehakse terrass, kust avaneb ilus vaade. Terrass tuleb ka Pärnu maantee äärse, 19. sajandil valminud endise seemnepoe katusele. Kõik renoveerimistööd on kooskõlastatud Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonnaga.

«Praegu käivad hoonetes uurimistööd, et välja selgitada, kuidas kogu kompleks algselt välja nägi,» ütles Gellart. «Ehitusluba meil veel pole, aga uurimistööd tuleb enne ära teha. Plaanide järgi võiksid renoveerimistööd lõppeda kas selle aasta detsembris või järgmise aasta jaanuaris.»

Hinke torni ja selle kõrvalmajade rekonstrueerimise eskiisprojekti koostanud arhitekt Nikolai Jakobišvili ütles Postimehele, et ajaloolane Aleksandr Pantelejev on torni põhjalikult uurinud ning seetõttu on ka projekti koostamine lihtsam olnud. Eelnevate aastate vältel on tornis elanud inimesed sealset interjööri tugevalt muutnud ning nüüd tuleb esialgne seis taastada.

«Te ei tea, milliseid huvitavaid asju on uurimise käigus välja tulnud – näiteks seintesiseseid käike, millest polnud aimugi,» mainis Jakobišvili. «Esialgu teeme vaid eeltöid ning tõmbame kogu Nõukogude-aegse prahi maha ja konserveerime seisukorra. Peale baaride oleme mõelnud torni ka piibukabineti rajamist, kus saab rahulikult sigarit suitsetada.»

Arvestatakse muinsuskaitse eritingimustega

Hinke torn tahetakse uuesti vaatamisväärseks teha. Katuseterrassile aga katust ehitada ei tohi. Küll pannakse paika sarikad, mis näitavad, kuidas kunagine katus välja nägi, samuti tuleb sarikate otsa tuulelipp. Baaride ja restorani köök jääb kinnistu Müürivahe tänava poolsesse majja.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhtivspetsialist Henry Kuningas ütles Postimehele, et Hinke torn on linnamüüri üks osa ning nii see peab ka jääma, kuigi hilisemal ajal on torn muude hoonetega kokku ehitatud ja läbipääsud tehtud.

«Muinsuskaitse eritingimused on loomulikul Hinke tornile kehtestatud ning omavolitsi seal toimetada ei tohi,» ütles Kuningas. «Viimase ajani asusid tornis korterid, kuid see ei ole ilmselt kõige parem rakendus rajatisele, kuna peale korteriomaniku ja tema külaliste sinna keegi sisse ei pääse. Seetõttu on kohvikud või muu avalik funktsioon kindlasti parem lahendus.»

Tallinna kesklinnas asuva Pärnu maantee 2 ja Müürivahe 32 kinnistul asub kokku kolm hoonet, millest ehitismälestite hulka kuulub keskaegne Hinke torn, mis on ehitatud aastatel 1345 – 1355. Hoone rekonstrueeriti aastael 1400 – 1410. 1832. aastal läks torn eravaldusesse.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles