Tondi vana jaamahoone saab varikatuse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tondi jaamahoone lammutamine.
Tondi jaamahoone lammutamine. Foto: Liis Treimann

Eesti Raudtee on asunud lammutama endale kuuluva Tondi vana raudteejaama tondilossiks muutunud puidust pealmist osa ning rajab selle asemele lahtise katusealuse.

Eesti Raudtee avalike suhete juht Urmas Glase ütles Postimehele, et firmal on lammutamiseks ja ehitamiseks kõik load olemas ning varjualus tahetakse valmis saada aasta lõpuks.

«Püstitame sinna varjualuse, kuid alumine paekivist majaosa jääb alles,» selgitas Glase. «Ülemise puitosa oleme kaardistanud, nii et kui kellelgi peaks kunagi olema tahtmist ja võimalust see uuesti üles ehitada, siis joonised on olemas.»

Ehitatav varikatus peabki kaitsma alumist kivist osa vihma, lume ja muude ilmastikumõjude eest. Loomulikult saavad varjualust tuule ja vihma eest kaitseks kasutada ka rongiootajad. Kuna platvorm jääb aga vanast jaamahoonest natuke eemale, on inimestel ehk mugavam rongi oodata platvormi varikatuse all.

Tallinna kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Kaarel Truu ütles, et temale tulevad Eesti Raudtee alustatud lammutustööd küll üllatuasena, kuid vastavad load on neil olemas.

«Niisugune kokkulepe on, et Tondi raudteejaama puitosa lammutatakse ja kiviosa konserveeritakse ning hiljem puitosa taastatakse,» kinnitas Truu. Ta lisas, et hoone taastamise projekt on olemas ning kõik vajalikud mõõdistamised on tehtud.

Tondi jaamahoone valmis 1933. aastal ning oli pikka aega kasutuses. Kui Eesti Raudteel ja Kristiine linnaosavalitsusel tekkis mõte mitu korda tuleroaks langenud rajatis lammutada, astus selle vastu välja kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna juhataja Boris Dubovik. Tema energilise tegevuse tulemusel võeti hoone 2006. aasta lõpus arvele arhitektuurimälestisena ning lammutamine langes seega ära.

Duboviku sõnul on Tondi jaamahoone puhul tegemist eelmise Eesti Vabariigi aegse stiilse raudteejaamaga. Ta on hoone renoveerimisest väga huvitatud. Kuna rajatise omanik ehk Eesti Raudtee seda ilmselt tegema ei hakka, oleks mõistlik anda hoone vähemalt 50 aastaks linnale tasuta rendile.

Tondi jaamahoone kordategemisest ja sellele uue rakenduse leidmisest on huvitatud olnud ka Kristiine linnaosavalitsus. Silmas tuleb pidada aga asjaolu, et maja väljanägemist muuta ei tohi. Kuna hoones on olemas nii vesi kui kanalisatsioon, võiks kõne alla tulla sinna kasvõi mingi väikese söögikoha rajamine. Selge on aga see, et hoone peab jääma avalikuks kasutamiseks. Järve endise jaamahoone eeskujul võiksid hoones tegevust leida näiteks noored, aga miks ka vanurid.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles