Paldiski linn on otsata kohtusaagale kulutanud ligi 76 000 eurot

Teelemari Loonet
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuldar Salumets.
Kuldar Salumets. Foto: Liis Treimann

Paldiski mitmeid kordi vallandatud endine linnasekretär Kuldar Salumets jookseb juba kolmandat korda töö ja kohtu vahet ning kogu vaidlus on läinud linnale maksma umbes 76 000 eurot.

Linnavalitsus on kahe ja poole aasta jooksul maksnud ainuüksi advokaadibüroole Lentsius & Talts õigusabi eest üle 55 000 euro. Suure osa sellest summast on advokaadibüroo teeninud tänu ühele kohtusaagale, kus vastamisi on Paldiski linnavalitsus ja endine linnasekretär Kuldar Salumets. Kaklus kestab varsti juba kolm aastat, kuid lõppu ei paista veel kuskilt. Kohe kui linn oma ametniku vallandab, läheb ta kohtusse, võidab, naaseb tööle ja vallandatakse taas. Praegu on käsil juba kolmas ring, vahendab ERR Uudised ETV saadet «Pealtnägija».

Salumets ütles, et põhjus, miks linnavalitsus temast lahti tahab saada, on opositsiooni ja koalitsiooni vastasseis linnavalitsuses. «Üks põhjus, mis kindlasti on, on see, et uus linnavõim ja vana linnavõim ehk siis too, kes mind tookord teenistusse võttis, ei saa omavahel läbi ehk opositsioon ja koalitsioon ei saa läbi,» rääkis ta.

Noore juristi palkas 2008. aastal tööle toonane linnapea Jaan Mölder – legendaarne ja skandaalne poliitik, kelle vihavaen Paldiski tänase meeri Kaupo Kallasega on kaudselt võtnud lausa veriseid pöördeid. Kui pärast 2009. aasta kohalikke valimisi jäi Mölder võimust ilma, vabastati Salumets esimest korda usalduse kaotuse tõttu.

«Ma ei olnud Paldiski linna kodulehel avaldanud linnavalitsuse mingisuguseid kontakte ja linnavalitsuse liikmete kontakte, et ma ei olnud täitnud teenistuslehti,» selgitas Salumets põhjusi, miks ta toona töölt vabastati.

Olid need otsitud põhjused või mitte, ent uue linnavõimu kättemaksuiha Salumetsa vastu võib isegi mõista. Nimelt juhtis ta 2009. aasta valimiste järel linna valimiskomisjoni ja aitas tekitada olukorra, kus kolme kuu jooksul käis võim Paldiskis käest kätte neli korda ja ajuti tegutses linnas suisa kaks erinevat volikogu. Reetmist, peeneid õiguslikke nõkse ja poliittsirkust Salumetsale andeks ei antud.

«Käskkiri iseenesest oli koos lisadega vist umbes sada lehte. Seal oli tegelikult viis karistust kokku, millest kolm olid vallandamised ja kaks tükki olid noomitused,» rääkis Salumets.

Korduvad vallandamised tõid kaasa lõputa kohtusaaga

2010. aasta jaanuaris vaidlustas Salumets oma esimese vallandamise kohtus, mis ta aasta lõpuks ametisse ennistas. 15. detsembri hommikul ilmus linnasekretär võidurõõmsalt oma tööpostile. Salumetsa sõnul jõudis ta teenistuses olla pool tundi, misjärel tehti uus distsiplinaarmenetlus ja ta kõrvaldati taas töölt.

«Kuldar Salumets, omamata sellekohast õigust ja ka volitust Paldiski linna vaatenurgast, esindas endisi Paldiski linnavalitsuse töötajaid nende nõuetes Paldiski linnavalitsuse vastu. Sisuliselt, Kuldar, soovides saada linnasekretäriks tagasi, leidis, et see on täiesti eetiline minna ja esindada kohtumenetluses kaebajaid oma tööandja vastu,» rääkis vandeadvokaat Margus Lentsius.

Salumets siin konflikti ei näe. «Kuna tol hetkel ma polnud linnavalitsuse ametnik, ei olnud Paldiski linnasekretär. Olin inimene, kes vajas igapäevast toitu, maksude maksmist, kuskilt pidi raha tulema,» selgitas ta.

Salumets läks teise vallandamise järel uuesti kohtusse, protsessis poolteist aastat ja võitis taas. Tänavu augustis ennistati ta ametisse ja 28. kuupäeva hommikul läks linnasekretär taas tööle.

«Tookord oli mulle isegi arvuti püsti pandud ja töökoht loodud, jõudsin tassi kohvi juua ja esimese nii-öelda tööülesande ka täita, millega kutsuti puhkusel olev Kaupo Kallas ehk linnapea puhkuselt tagasi erakorralistel asjaoludel. Näpus oli tal käskkiri, millega mind kõrvaldati teenistusest,» kirjeldas Salumets, kes jõudis linnasekretärina selleks hetkeks tööd teha umbes kaks tundi.

Kuu aega hiljem sai Salumets juba kolmanda käskkirja noomituse ja ametist vabastamise kohta, milles heideti talle ette valeandmete esitamist selle kohta, kui palju ta olinnaga kohut käimise ajal teenis, et vale abil pressida Paldiski linnalt välja suuremat hüvitist.

Lentsius ütles, et Salumets varjab tegelikke asjaolusid. «Erinevad konto väljavõtted, kohtutele üks versioon, vastaspoolele teine versioon, ilmselge eesmärgiga moonutada või vähemalt Paldiski linna ees varjata tegelikke asjaolusid,» ütles ta.

Vaidlusel on käimas kolmas ring

Pärast esimest vallandamist ligi kolme aasta jooksul vaid viis tundi linnasekretärina töötanud jurist läheb uuesti kohtusse. Nüüd juba kolmandale ringile. «Ma ei saa endal jätta sellist plekki külge,» põhjendas Salumets.

Lentsiuse sõnul ei saa öelda, et Paldiski linn oleks siiani kohtuprotsessid kaotanud. «Tänasel hetkel on kõik kohtuvaidlused halduskohtu menetluses, seda kas ja kes kaotas või võitis ning mis ulatuses kaotas või võitis, seda saame me teiega maha istuda ja teha järeldusi uuesti, kui otsustel on jõustumistemplid peal,» ütles ta.

Olulisim juriidilistest nüanssidest on see, kui palju võib veniv kohtusaaga Paldiski linnale maksma minna. Salumetsa kohtusaaga eest on Paldiski Lentsiuse büroole maksnud juba üle 30 000 euro. Salumets on õigusabile kulutanud 16 000 eurot, mille ta tingimata tahab linna kassast välja nõuda ja kui kohtuotsus jõustub, peab linn endisele riigisekretärile maksma saamata jäänud töötasu ehk 35 000 eurot. Seega on kogu vaidlus läinud Salumetsa sõnul Paldiski linnale täna maksma umbes 76 000 eurot.

Lentsiuse hinnangul on see ülepakutud. «Tänasel hetkel võib neid arvutusi teha erinevaid, võib teha neid arvutusi ideaalmaastikul, kui palju reaalselt emb-kumb pool on kulusid kandnud, missugused on soovunelmad kaebaja poolt puutuvate hüvitistega. Reaalsus on ikkagi see, et menetluskulude väljamõistmise osas on kohtud tagasihoidlikud, vaadatakse reaalselt kulunud aega ja tehtud kulutusi ning hüvitise osa on sellesama riigikohtu lahendi problemaatika – kas ja kui palju ametist vabastatud Kuldar Salumets teistel ametikohtadel teenis,» ütles Lentsius.

Seda, kui kaua kohtutee veel kestab, Lentsius öelda ei oska. «Hea ütlemine on see, et kohtu teed on äraarvamatud ja kummalised. Nii nagu kohus menetleb ja pooled oma õigused selles kasutavad, selliseks see menetlus ka ajaliselt kujuneb,» ütles ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles