Põnevad vahetunnid peletavad koolidest kiusamise ja vägivalla

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahetund.
Vahetund. Foto: Sille Annuk

Et võidelda koolivägivalla ja kiusamisega, hakkasid 45 Tallinna kooli sisustama õpilaste vahetunde põneva tegevusega.


Koridoris ja klassis mängivad nooremad õpilased lauamänge vanemast klassist pärit mängujuhi eestvedamisel. Kiusamise asemel käib vahetunnis vilgas ja õhinal suhtlemine, lapsed on rõõmsad ning koolijuhid, õpetajad ja lapsevanemad rahul. Niiviisi võib kirjeldada 45 Tallinna kooli elu, mis osalevad 2009. aastast koos Soome Turu linnaga projektis «Aktiivne ja turvaline koolipäev», kirjutab Pealinn.

Projekti mõte on vähendada koolides kiusamist, andes õpilastele vahetunnis piisavalt põnevat tegevust. Samuti panna eri vanuses ja erinevatest perekondadest lapsed näost näkku suhtlema. Tallinna Läänemere gümnaasiumi õpetaja Saima Paks kinnitas, et projekt tõesti toimib. «Projektis osalemine on aidanud vanemate klasside õpilasi noorematele lähendada,» kinnitas ta. «Mänguvahetunnid on muutnud koolis olemise lõbusamaks ja ka turvalisemaks. Lastel on vähem aega mõtelda üksteise kiusamisele, nad on rohkem mängust huvitatud.»

Sama kinnitas ka projekti üks eestvedajatest, Georg Aher Tallinna haridusametist. «Kui lapsed ei igavle vahetunni ajal, neil on mitmesugust huvitavat tegevust, nad mängivad koos, tunnevad üksteist paremini, siis on ka vähem kiusamist,» rääkis Aher.

Iga osalev kool sai projekti kestel osta 3000 euro eest mänguvahendeid, millega pakkuda vahetundides ja pärast kooli põnevat tegevust. Kokku said projektis osalenud Tallinna koolid spordivahendeid 170 nimetust enam kui 79 000 euro väärtuses, lauamänge (ligi 32 000 eurot), raamatuid 1466 euro ning muid vahendeid 24 000 euro eest.

Et keegi ei jääks vahetunnis üksi ning kõigil oleks tore, koolitas pedagoogiline seminar igas koolis välja kolm kuni viis mängujuhti, kes peaks nooremaid ja nurgas konutavaid õpilasi koos mängima ergutama. Kolme päevaga said põhiliselt 8. klassi õpilased nii teoreetilist kui praktilist kaasamisõpetust ning kursuse lõpuks selga mängujuhi rohelise särgi, mille järgi teised lapsed koolis nad ära tunda võivad.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles