Neljapäeval pannakse Raekoja platsil jõulukuusk püsti

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Raekoja platsi tänavune jõulupuu kasvab Kose vallas Kolu külas.
Raekoja platsi tänavune jõulupuu kasvab Kose vallas Kolu külas. Foto: Tallinna kesklinna valitsus

Neljapäeva varahommikult sõidavad firma Mustamäe Haljastus mehed koos veofirmaga Hansatrans Kose valda Kolu külla, et seal Tallinna selle aasta jõulukuusk treilerile laadida, linna vedada ning Raekoja platsil püsti panna.

Tänavu veetakse kuusepuu linna varem kui eelnevatel aastatel. Tallinna kesklinna valitsuse linnakeskkonna osakonna juhataja Aigar Palsneri sõnul on põhjus asjaolus, et ka jõuluturu avamine toimub nädal aega varem ning müügikohtade paigaldamine algab Raekoja platsil juba 17. novembril. Enne seda peab aga jõulupuu oma kohal olema, sest kioskid hakkavad paiknema ümber kuuse.

«Neljapäeval saame tõesti kuuske tooma hakata,» ütles Palsner. Ta lisas, et pakkumisi oli kokku kümmekond, mille hulgast valiti välja Harjumaal Kose vallas Kolu külas kasvav umbes 20 meetri kõrgune puu. Päris ideaalset jõulupuud tänavu pakutute hulgas ei olnudki. Ühe või teise juures jättis soovida kas välimus või asukoht juurdepääsetavuse seisukohalt vaadatuna. Kolu küla kuusk osutus siiski kõigist kõige paremaks.

Ilma kohta mainis Palsner, et vahel on parem, kui maa on külmunud ja pääseb raskete masinatega kergemini kuusele ligi. Seekord välja valitud puu asub aga suhteliselt tee kõrval, nii et kättesaamisega ei tohiks probleeme tekkida.

Kuuse paigaldajaks valis kesklinna valitsus konkursi korras firma Mustamäe Haljastus, kes tegi parima pakkumise. Vedaja on OÜ Hansatrans, kes on seda tööd teinud varematelgi aastatel. Palsneri sõnul on plaan kuusepuu neljapäeval püsti saada. Reede jääb varupäevaks, kui on võimalik veel puud vajadusel kohendada. Laupäeval läheb juba jõuluturu kioskite ja muu kraami paigaldamiseks.

Mustamäe Haljastuse juhataja Olev Kallas ütles Postimehele, et firma on küll väiksemaid jõulupuid püsti ajanud, aga Raekoja platsi kuusega ei ole seni tegeldud. Seega on väljakutse ja vastutus suur, aga mehed peaksid tööga korralikult hakkama saama küll.

«Raekoja platsi kuuske ei ole me tõesti enne toonud, seepärast ütlengi, et jumala pärast midagi untsu ei läheks,» mainis Kallas. «Oleme siin nõupidamisi läbi viinud ja peame kõigeks valmis olema.»

Ta lisas, et tegemist on suuregabariidilise veosega ning eks eriti linnas on sõitmine keeruline. Politseiga on ka läbi räägitud, et sealtpoolt abi saada.

Neljapäeval lähevad mehed juba varakult kohale, sest kuuse mahavõtmine ja treilerile laadimine võtab omajagu aega, samuti linna kohale toomine. Õhtuks peab kuusk püsti olema. Õnneks kasvab selle aasta jõulupuu kõval maal, kuhu pääseb uuelt teelt hästi ligi. Firma mehed on juba käinud kohapeal asja uurimas, et kuhu paigutada võimas kraana ning kus peaks veoauto treileriga seisma.

Eelmisel aastal juhtus nii, et jõulupuu kukkus tugeva tuulega kaks korda Raekoja platsil ümber. Kallas kinnitas, et Mustamäe Haljastuse töömehed on nendest kogemustest õppust võtnud ning püüavad samasuguseid vigu vältida.

Kui jõulupuu neljapäeval Raekoja platsil püsti saab, siis seisab see seal umbes jaanuari keskpaigani. Eelmisel aastal oli Mustamäe Haljastus just see firma, mis kuusepuu maha võttis ja minema vedas.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles