Tallinn laseb prügiveo hindadest õhu välja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jäätmevedu Lasnamäel Koorti tänaval.
Jäätmevedu Lasnamäel Koorti tänaval. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnavalitsus on asunud vihasesse võitlusse pealinna prügiturul tegutsevate jäätmekäitlusfirmadega, kes linna hinnangul elanikelt liiga palju raha küsivad.


Selleks kavatseb linn hakata elanikele prügiveoteenust vahendama. Jäätmekäitlusfirmad väidavad, et niisugune asi ajab prügiveo hinna üles. Linnaametnikud kinnitavad, et hind läheb hoopis alla.

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul on linna plaan väga lihtne. Prügiveofirmad hakkavad raha saama tühjendatud konteinerite, mitte tühisõitude ja lisateenuste pealt. «Kui on vabaturg, siis prügifirma teeb teiega lepingu ja alguses lubab hea hinnaga prügi vedama hakata, aga siis hakkab pihta. Kõigepealt ta ütleb, et ei saa väravat lahti – maksa! Siis ta ütleb, et ei saa teile koju paberarvet saata – jälle maksa! Siis ta ütleb, et konteinerid on liiga kaugel- jälle maksa!» kirjeldas Sarapuu praegust olukorda, millele tahetakse mõnes Tallinna jäätmeveopiirkonnas juba tuleva aasta algul lõpp teha.

Praeguse, varem palju kiidetud korraldatud jäätmeveo süsteemiga pole täna rahul ei linnavõim ega jäätmekäitlusfirmad. Viimased olid omal ajal selle maaletoojad, aga täna see neid enam ei rahulda. «Kahel suurel firmal oli turg omavahel ära jagatud ja kui nüüd tuli uus tegija, kes konkursi võitis, siis see neile muidugi ei meeldi,» ütles abilinnapea. Ta pidas silmas Ida-Virumaa kommunaalkuninga Nikolai Ossipenkoga seotud ettevõtet Ekovir, mis võitis viimase konkursi viies jäätmeveo piirkonnas.

Linnaametnikele aga ei meeldi korraldatud jäätmevedu seetõttu, et prügiveo hinda pole ka selle kaudu võimalik kontrolli all hoida. «Kui Lasnamäel viidi läbi jäätmeveo konkurss, siis meie teada läks seal hind odavamaks. Aga siis hakkasid Lasnamäe korteriühistud meid valetamises süüdistama, sest hind hoopis tõusis. Prügikonteineri tühjendamise hind küll alanes, aga lisateenustega kasseerisid vedajad lõppkokkuvõttes rohkem kui enne,» rääkis Tallinna keskkonnaameti jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso.

Tiitso sõnul hakkasid vedajad küsima raha värava või tõkkepuu avamise, konteineri liigutamise, tühisõitude ja täiendavate jäätmekoguste eest. «Põhjus, miks linn tahab prügiveo teenust vahendama hakata, ongi see, et siis kaob vedajatel ära võimalus niisugustel viisidel raha teenida. Meie käest hakkavad nad raha saama konteinerite tühjendamise eest. Praegu võtavad firmad raha ka tühisõitude eest. Uue hanke tingimused on aga sellised, et tühisõidu eest saab firma kümme protsenti konteineri tühjendamise hinnast. Igasuguste lisateenuste eest, nagu luku avamine jms, võib tulevikus küsida maksimaalselt viis eurot kuus,» rääkis Tiitso.

Veel üks oluline kokkuhoiukoht on tühisõidud. Tiitso sõnul tegeleb 90 protsenti jäätmefirmade klienditeenindusest tühisõitude ja nende kohta esitatud pretensioonidega.
«See on Soomes järgi proovitud. Kui jäätmefirma loobus tühisõitude eest raha nõudmast, võis 90 protsenti klienditeenindajatest ära koondada, sest sisuliseks tööks oli vaja vaid paari inimest,» rääkis Tiitso ning kinnitas, et Tallinnas hakkab asi samamoodi käima.
Millal uus süsteem tööle võib hakata? «Meid on selle eest loomulikult kohtusse antud. Aga kui jäätmefirmad esialgset õiguskaitset ei saa, siis kusagil uue aasta alguses,» arvas Sarapuu.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles