Muinsuskaitse nõuab Lenderi gümnaasiumihoone taastamist

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niisugune näeb kunagine Lenderi gümnaasiumi hoone välja pärast viimast tulekahju.
Niisugune näeb kunagine Lenderi gümnaasiumi hoone välja pärast viimast tulekahju. Foto: Toomas Huik

Tallinna kultuuriväärtuste amet nõuab, et Maakri 28 ja 30 kruntide arendamisega tegelev ettevõtja taastaks täies mahus kunagise Lenderi gümnaasiumi hoovipoolse hoone, mis on aastaid tühjana seisnud ja mitu korda põlenud.


Viimati oli Maakri 28 hoovimajas tulekahju tänavu 24. oktoobril. Järgmisel päeval olukorraga tutvumas käinud kultuuriväärtuste ameti ametnikud ütlesid juba siis, et ilmselt nõuab amet hoone taastamist ja sealjuures säilinud detailide kasutamist.

Kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitseosakonna peaspetsialist Artur Ümar ütles tookord, et muinsuskaitse laseb hoone täielikult üles mõõdistada ja nõuab selle sajaprotsendilist taastamist. «Ja tõenäoliselt laseme hoone väärtuslikumad detailid kokku korjata ja hoiustada. Sees on säilinud väga ilus puittrepp, mõned siseuksed ja seal on ka paar huvitavat ahju,» loetles Ümar.

Vahepeal tellis kultuuriväärtuste amet insenertehnilise ekspertiisi, mille tulemusel selgus, et hoone kandekonstruktsioonide olukord on halb. «Katusekonstruktsioon on enamasti avariiline või hävinud, kandeseinte olukord varieerub hästi säilinust kuni avariiohtlikuni. Hoone vundament on hästi säilinud, vajumisi ega pragusid selles ei ole,» seisab ekspertiisis. Küll aga on hoone juures endiselt hästi säilinud ja kasutuskõlblikke kultuuriväärtuslikke detaile ja tarindeid.

«Mälestist ei kustutata mälestiste nimekirjast ning see tuleb taastada kasutades võimalikult suures ulatuses originaaldetaile. Taastamise juures saab kasutada olemasolevat vundamenti, fassaadi dekoorielemente, peatrepikoja paetreppi ning samas olevat puit-treppi, võimalik, et kasutatavad on ka esimesel korrusel säilinud avatäited,» öeldakse kultuuriväärtuste ameti kirjas linnaplaneerijatele, kes soovisid andmeid hoone seisukorra kohta.

Kinnistu omanik on firma SRV Kinnisvara, mille endine üks omanikke ja praegune konsultant Alvar Ild on Postimeheleöelnud, et muinsuskaitse võttis selle maja kunagi väga omapärastest lähtekohtadest johtuvalt kaitse alla ning see olevat olnud takistuseks kogu sealsele kinnisvaraarendusele.

«Me oleme selle maja digitaalselt üle mõõdistanud ning kui kunagi peaks õnn meie maale tulema, siis suudaksime hoone taastada. Ma muidugi ei tea, et kellele,» kinnitas Ild vahetult pärast tulekahju.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles