Lätlased süüdistavad Savisaart valetamises

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lti Alūksne piirkonna volikogu esimehe Aivars Fominsi kiri Edgar Savisaarele.
Lti Alūksne piirkonna volikogu esimehe Aivars Fominsi kiri Edgar Savisaarele. Foto: Tallinna linnavalitsus

Läti Alūksne piirkonnavalitsus ei ole nõus Edgar Savisaare raamatus «Tõde Eestist» Alūksne kohta esitatud väidetega ning soovib ebaõige info kehtetuks kuulutamist.


Savisaar kirjutab oma raamatus rahvaloendusega manipuleerimisest ning väidab, et Eesti ei ole ainus riik, kus rahvaloendusega manipuleeriti ja kasutati erinevaid trikke rahvaarvu tegelikust suuremana näitamiseks. Samal viisil olevat käitutud ka Lätis ja Leedus.

Läti kohta kirjutab autor järgmist: «Lätlastel näiteks õnnestus trikitamisega välistada oma rahvaloenduse teel saadud rahvaarvu kukkumine alla psühholoogiliselt tähtsa kahe miljoni elaniku piiri. Kui rahvaloenduse käigus oleks selgunud asjaolu, et elanike arv on vähenenud allapoole kahe miljoni piiri, siis ei oleks see olnud laiemale üldsusele talutav ega ka positiivne valitsevatele poliitikutele.

On teada mitmeid juhtumeid, kus Läti väikelinnade linnapead või juhtkonnad pöördusid oma elanike poole palvega võtta ühendust oma välismaal elavate lähikondsetega ja paluda ennast arvele võtta kui Läti elanikke. Alūksne linnapea tegi näiteks avalduse, et kõik kirjutaksid oma sugulastele Norrasse, et nad tuleksid ja ennast kirja paneksid. Täpselt sellisel viisil Läti rahvaarv ka psühholoogiliselt talutavale piirile viidi. Pikendati isegi rahvaloenduse tähtaega, sest ettenähtud tähtajaks sobivate numbriteni välja ei pingutatud.»

Alūksne piirkonna volikogu esimees Aivars Fomins teatas Savisaarele saadetud kirjas, et niisugused väited ei vasta absoluutselt tõele ning palus ebaõige info kehtetuks kuulutada. «Soovime öelda, et absoluutselt ei vasta tõele Teie poolt massiteabevahendites väidetu, nagu oleks Alūksne linnapea kutsunud linnaelanikke üles kirjutama oma Norras elavatele sugulastele, et nood registreeriksid ennast Läti elanikeks, suurendamaks nii rahvaloenduse ajal Alūksne elanike arvu,» kirjutas Fomins Savisaarele saadetud kirjas.

«Paljud Alūksne linna ja piirkonna elanikud on küll suundunud tööle välismaale, ent juhime Teie tähelepanu sellele, et Aivars Fomins, kes on olnud Alūksne piirkonna volikogu esimees alates 2009. aastast, ei ole kunagi teinud sellist avalikku pöördumist Alūksne praeguste elanike või välismaal elavate endiste Alūksne elanike poole. Samuti anname teada, et Alūksne piirkonna esimees A. Fomins ei ole kunagi isiklikult ega kaudselt Teiega, hr E. Savisaar kokku puutunud ega selliseid küsimusi arutanud, nii et viide A. Fominsi öeldule saaks olla õige ja kinnitust leida,» kirjutas Fomins.

«Palume Teid selgitada välja selle info alus ja ebaõige info kehtetuks kuulutada,» lõpetas Fomins oma kirja.

Savisaart Lätist tulnud etteheited ei kõiguta. «Edgar Savisaare andmed pärinevad Balti Assamblee kuluaaridest, ta ei näe põhjust nendest lahti öelda. Kui nende andmete osas on mingi viga, siis informeerime sellest kirja saatjat kuu aja jooksul,» teatas linnavalitsuse nõunik Liina Oja Postimehele.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles