Paberivabriku korsten ohustab ümbruskonda

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tartu maanteel asuva kunagise paberivabriku korstna küljest ähvardavad alla pudeneda 300-kilosed raudvitsad, muinsuskaitse nõuab omanikult kiiret tegutsemist.


«Nii korstna kui selle kõrval oleva hoone omanik on Zelluloosi Kinnisvara, kellele me tegime ettekirjutuse, et nad hiljemalt 5. märtsiks asjad korda teeksid,» ütles kultuuriväärtuste ameti muinsuskaitse osakonna peaspetsialist Artur Ümar.

Endise tselluloosi- ja paberivabriku hoovipoolne hoone on ehitatud 1910. aastal ja selle juurde kuuluv kollastest tellistest korsten 1937. aastal. «Toona oli see hästi moodne asi ja algselt oli ta tükk maad kõrgem kui praegu. Aga 1970. aastatel lõhuti lennundusametnike käsul 20 meetrit maha, et see lennukitele ohtlik ei oleks. Teine variant oleks olnud korstna otsa tuled panna. Aga tookord leiti, et on odavam korsten madalamaks teha,» rääkis Ümar.

Ta lisas, et pärast lammutamist jäeti korstna ülemine ots ilmselt konserveerimata ja sealt kukub telliseid alla. «On teada juhus, kus korstna otsast lahti pudenenud tellis on sõna otseses mõttes läbi auto kukkunud – läbi katuse sisse ja läbi põhja välja,» ütles Ümar.

Nüüd aga varitseb tema sõnul seal tõsine oht. «Kultuurikatla juures kukkus üks vits korstna pealt alla. See kukkus 47 meetri kõrguselt alla ja tungis peaaegu meetri sügavusele maasse. Paberivabriku korstna ümber on samasugused 300-kilosed vitsad, aga need on seal tunduvalt kõrgemal. Üks ongi korstna ümbert ära kukkunud ja püsib ainult mingil seletamatul põhjusel seal üleval,» rääkis muinsuskaitsja.

Ta rääkis, et päästeamet käis äsja seal kohal, tõmbas sinna punased lindid ümber ja lükkas lumevallid ette, nii et päris korstna juurde enam autosid parkida ei saa, aga jalakäijaid see muidugi ei peata.

Korstna ümber olevad metallvitsad on mõeldud selleks, et nad hoiaksid korstnat stabiilsena, kui see kuumuse mõjul paisub. Kuna korsten on nüüd juba aastaid külm olnud, siis on vitsad hakanud roostetama ja murduma. Nüüd nõuame nendelt ka seda, et tehtaks ekspertiis nendele vitstele, mis veel paigal püsivad. Need tuleks maha võtta, uuesti kokku keevitada, ära värvida ja tagasi panna,» ütles Ümar.

Omanik on lasknud korstna kõrvale ehitada puiduga kaetud katusealuse, mis peaks seal liikujaid kaitsma. «Aga sellest kukub isegi poolik tellis läbi, vitsast rääkimata. Nad võib-olla lootsid, et nad sellega pääsevad. Me oleme ka varem nõudnud Zelluloosi Kinnisvaralt igasuguste asjade korrastamist, aga korda tehakse üldjuhul ainult see, mida saab panna kohe raha teenima. Millegi muu vastu ei paista neil huvi olevat,» tõdes Ümar.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles