Prügivedajad hirmutavad tallinlasi hinnatõusuga

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Prügivedu Tallinnas.
Prügivedu Tallinnas. Foto: Priit Simson

Suurte jäätmekäitlusfirmade esindajad hirmutavad tallinlasi košmaarselt suure hinnatõusuga, mis kaasnevat pealinna üleminekuga kaheosalisele jäätmekäitlussüsteemile, Tallinn lükkab süüdistused ümber.


Eesti Jäätmekäitlejate Liit teatas eile, et kui mujal Tallinnas rakenduksid samasugused jäätmeveo hinnad, nagu 1. märtsil Põhja-Tallinnas, siis tähendaks see paljudele linlastele ligi 57protsendilist hinnatõusu.

Nimelt hakkab Põhja-Tallinnas 1. märtsist toimuma uut moodi korraldatud jäätmevedu, kus elaniku partneriks pole enam jäätmeveofirma, vaid linn. Tallinn korraldas jäätmete veo ja käitluse peale eraldi hanked ning lubab tänu sellele odavamat prügiveo hinda. Jäätmeveo hanke võitis Kohtla-Järve kommunaalkuninga Nikolai Ossipenkoga seotud firma Ekovir, jäätmete käitlemise hanke aga Eesti Energiale kuuluv Iru prügipõletusjaam.

Teisisõnu, seni Tallinnas domineerinud RagnSells ja Eesti Keskkonnateenused (varasem Veolia) jäid pika ninaga kahes Tallinna jäätmeveopiirkonnas. Eesti Energia ja Ekovir võitsid veel kolmes piirkonnas, kuid nende hangete üle käib praegu kohtuvaidlus.

Kuna RagnSellsi ärijuht Agu Remmelg ja Eesti Keskkonnateenuste juhatuse liige Argo Luude on mõlemad EJKLi aseesimehed, siis on liidu mure turuosa kaotuse pärast mõistetav.
«EJKL on teinud arvutused ja võrrelnud Põhja-Tallinna piirkonnas kehtestatud segaolmejäätmete mahutite tühjendus- ja äraveoteenustasude hindu Tallinna teiste piirkondade hindadega. Näiteks Lasnamäe piirkonnas nr 10 tähendaks samade hindade kehtestamine kuni 57protsendilist hinnatõusu, Nõmmel oleks hinnatõus kohati kuni 51 protsenti. Keskmiselt tõuseks jäätmeveo hind Lasnamäel kokku 29 protsenti ja Nõmmel 25 protsenti,» väitis EJKLi tegevjuht Margit Rüütelmann.
EJKL on delikaatselt jätnud võrdlemata Põhja-Tallinnas praegu kehtivad RagnSellsi hinnad ja 1. märtsist kehtima hakkavad Ekoviri hinnad. «Linnaelanikuna võrreldes RagnSellsi kodulehel pakutavaid hindu Kalamajas ja Paljassaares uute, viimasel hankel saavutatud tulemustega, siis hinnavõit on elaniku kasuks kohati ligi kahekordne, ehk Põhja-Tallinna hankeid võib küll õnnestunuteks pidada. Ilmselt suudab linn praeguses olukorras teenust odavamalt pakkuda kui käitlusettevõte, sest hinnas sisalduvad ju lisaks käitlusteenusele ka kulud klienditeenindusele ja arveldamisele, mida linn ise pakkuma hakkab,» nentis jäätmekäitluse spetsialist, Harjumaa Ühisteenuste Keskuse tegevjuht Tõnu Tuppits, kelle sõnul teeb EJKL oma järeldusi olematute hindade pealt.

Sedasama kinnitas abilinnapea Arvo Sarapuu. «Tallinna linn alustab korraldatud jäätmeveoteenuse osutamisega alates 1. märtsist Põhja-Tallinnas, kus jäätmeveohinnad langevad kuni 48 protsenti olenevalt mahuti suurusest, paber ja kartongi äravedu on klientidele tasuta ja lisateenuste hinnad alanevad. Tallinna linna uus süsteem toob kaasa kliendile teenuse hinna langemise ja teenus kvaliteedi tõusu,» selgitas Sarapuu Raepressi vahendusel.

Ta lisas, et korraldatud jäätmeveosüsteem on Euroopas enamlevinud süsteem, mis annab kliendile lisaõigusi. «Ärajäänud veo eest on õigus saada lisavedu ja klient ei pea enam võitlema suurte jäätmeveofirmadega, kes kehtestavad ühepoolselt kliendi kohustusi suurendavaid tüüptingimusi. Edaspidi ei saa vedajad küsida kliendilt ebamõistlikult kõrget lisateenuse tasu või veo taasalustamise tasu 32 eurot või muud taolist,» ütles Sarapuu.

Jäätmekäitlejad räägivad Sarapuu sõnul üksnes mahuti tühjendushinnast, samas kui jäätmeveoteenuse üldmaksumusest võivad lisateenused moodustada isegi 50 protsenti kuu arvest. «Näitena Lasnamäe piirkondades korraldatud jäätmeveole üleminekul alanes 800 liitrise mahuti tühjendamise hind ca 40 protsenti, samas jäätmeveo üldmaksumus korteriühistule võrreldes senisega tõusis. Kuutasu tõusu kliendile tingis lisateenuste hinnatõus. Hetkel osutavad Põhja –Tallinnas ja veel kolmes vaba turu piirkonnas teenust Ragn-Sells AS, Eesti Keskkonnateenused AS ja Prügivedu OÜ hindadega, mis on võrreldes Tallinna linna poolt kehtestatud hindadega ja korraldatud jäätmeveoturu hindadega ligi kaks korda kõrgemad,» kinnitas abilinnapea.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles