Tallinn jätab Lühikese jala värava avamistseremoonia ära

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
2002. aastal kohtusid Lühikese jala linnavärava juures pidulike pasunahelide saatel peaminister Siim
Kallas ja linnapea Edgar Savisaar..
2002. aastal kohtusid Lühikese jala linnavärava juures pidulike pasunahelide saatel peaminister Siim Kallas ja linnapea Edgar Savisaar.. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna linnavalitsus jätab 15. mail ära Tallinna päeva puhul toimuma pidanud Lühikese jala värava avamistseremoonia, kuna ei pea peaminister Andrus Ansipi sellel osalemist tõenäoliseks.

Tallinna linnavalitsuse pressiesindaja ütles BNSile, et viimastel aastatel ei ole peaminister Andrus Ansip pidanud võimalikuks pealinna kutset vastu võtta, seepärast loobusid korraldajad sel aastal väravatseremooniast.

Siiski loodab linnavalitsus värava avamise traditsiooni tulevikus taaselustada.

Tallinna linnavalitsus üritab alates 2002. aastast juurutada traditsiooni, et Tallinna päeva avamisel 15. mail kohtuvad Lühikeses jalas linnavärava juures peaminister ja linnapea.

Tallinna linnavalitsus on varem igal aastal saatnud peaministrile kutse osaleda Lühikese jala värava avamistseremoonial, kuid 2005. aastast ametis olev peaminister, Reformierakonna esimees Andrus Ansip ei ole sellel kordagi osalenud. Viimastel aastatel on tseremoonia ära jäänud.

2006. aastal ei osalenud peaminister Andrus Ansip üritusel, kuna oli Tallinna päeva ajal puhkusel ja viibis Mehhikos. Peaministrit asendas siis tseremoonial majandus- ja kommunikatsiooniministri ametis olnud Edgar Savisaar. Tallinna esindajana osales tseremoonial tollane linnapea Jüri Ratas.

2005. aastal ei läinud peaminister Ansip samuti Tallinna meeriga kohtuma. Siis tõi ta põhjuseks erimeelsused tollase linnapea Tõnis Paltsiga, väites, et ei pea vajalikuks hakata teesklema austust ja lugupidamist, mida tegelikult pole. Ansip süüdistas Paltsi koalitsioonikaaslastele valetamises.

Viimati osales peaminister Tallinna päeva avatseremoonial 2004. aastal, mil oli valitsusjuht Res Publica esimees Juhan Parts. Savisaar ja Parts kohtusid värava avamistseremoonial ka 2003. aastal.

Esimene Tallinna päev toimus 2002. aastal. Siis osalesid Lühikese jala värava avamistseremoonial peaminister Siim Kallas ja linnapea Edgar Savisaar.

Tallinna päeva tähistamise kombe kohaselt peab peaminister Toompea poolel suletud linnaväravale koputama ja all-linna sisselaskmist paluma, misjärel linnapea avab värava. Koos minnakse seejärel Raekoja platsile linnarahvast tervitama.

Ansip on öelnud, et ta sellisest koputamise tseremooniast eriti lugu ei pea, kuna tegemist ei ole mingi aastasadade pikkuse traditsiooniga.

Tallinna päeva korraldajad on kinnitanud, et traditsioonil on pikk ajalugu. Vanasti olnud Toompea ja all-linna vahelised väravad öösel suletud, et aadlikest röövlid linnakodanike kauplusi rüüstama ei pääseks. Toompeal kehtis maaõigus, all-linnas aga Lübecki linnaõigus. Toompea ja all-linna juhtide kohtumine pidi vastuolusid leevendama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles