Tallinna trammipark täieneb viie kasutatud trammiga

Rivo Veski
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tramm on Tallinnas tähtsam sõiduvahend kui sõiduauto.
Tramm on Tallinnas tähtsam sõiduvahend kui sõiduauto. Foto: Toomas Huik

Tallinna Linnatranspordi AS (TLT) ostis Saksamaalt Erfurdi liiklusettevõttelt viis kasutatud liigendtrammi, millest kaks esimest saabusid Tallinna juba 18. veebruaril ning kolmas jõudis trammipargi hoovile täna hommikul. Neljas tramm saabub tõenäoliselt sel nädalal ning viimane kindlasti veel enne märtsi lõppu.

TLT trammipargi tehnikateenistuse trammi hooldus- ja remondiosakonna juhataja Aare Rebane ütles, praegu käib kahe esimese trammi ettevalmistamine liinile minekuks. Ta mainis, et kõige suurem töö on trammide alusvankri väljavahetamine. Kuna Saksamaal on rööbaste vahe 1000, Tallinnas aga 1067 millimeetrit, tuleb trammide alusvankrid paratamatult välja vahetada. Uued alusvankrid valmivad trammipargis olemasolevate vankrite kapitaalremondi käigus.

Peale alusvankrite väljavahetamise tehakse saabunud trammide juures ka väiksemaid töid: uuendatakse elektrisüsteemi ja salongi, täiendatakse haakimisseadmeid ning loomulikult paigaldatakse validaatorid. Kasutatud trammide kered on heas seisus.

Rebane kinnitas, et eesmärk on saata kaks esimest trammi liinile veel sel kuul. Millal täpselt, see sõltub validaatorite paigaldajatest. Kolm järgmist liigendtrammi hakkvad sõitjaid teenindama ilmselt alles suvel, sest nendele ei ole veel uusi alusvankreid ette valmistatud.

Tallinna Linnatranspordi AS-i juhatuse esimees Enno Tamm ütles, et täiendava viie kasutatud trammi tulek näitab, et pärast 4. trammiliini uuendatakse ka Tallinna teiste liinide veeremit.

Kõik viis ostetud KT4D liigendtrammi on Saksamaa tellimusel valmistatud tollase Tšehhoslovakkia kontserni ČKD Tatra tehastes. Üks neist 1983., teine 1986. ja kolm 1987. aastal.  Trammid renoveeriti Saksamaal aastatel 1994-1997.

Varem on Tallinn ostnud Saksamaalt kokku 43 kasutatud trammi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles