Sarapuu: Põhja-Tallinna prügiveoga on peatselt kõik korras

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põja-Tallinna prügiprobleemid peaksid varsti lahenema.
Põja-Tallinna prügiprobleemid peaksid varsti lahenema. Foto: Mihkel Maripuu

Abilinnapea Arvo Sarapuu sõnul analüüsiti eile koos Ekoviriga Põhja-Tallinna jäätmeveol tekkinud olukorda ning kõik probleemid peaksid lähiajal lahenduse leidma.


Linnaosa jäätmete veoga tegeleva osaühingu Ekovir omanik Nikolai Ossipenko selgitas, et tegemist oli kommunikatsiooniprobleemiga. «Autojuhid sõitsid näidatud aadressidel, kohale jõudes selgus, et konteinerid olid lukustatud ja neid ei saanud tühjendada. Tuli võtta ühendust keskkonnaametiga, kes selgitasid välja, kus konteinerid asusid ja alles siis leidsid autojuhid need üles,» rääkis Ossipenko eile Tallinna TV-le.

Sarapuu ütles täna Postimehele, et kahjuks ei teinud Ekovir vajalikku eeltööd. «Kui Ekovir tuli Põhja-Tallinna turule, siis ta oleks pidanud endale väga täpselt selgeks tegema, kus konteinerid asuvad.

«Ekovir oleks pidanud juba varem nii-öelda kuivalt kõik tänavad läbi sõitma. Juhtidel oleks pidanud juba olema kogemus, kui palju kulub ühe või teise konteineri kättesaamiseks aega. Nende ettevalmistus oli nõrk, aga ega uus vedaja ja uued inimesed ei saagi ühe nädala jooksul päris kõigega kurssi,» lausus Sarapuu.

«Eile oli pilt juba päris hea. Meil kulub võib-olla veel kolm-neli päeva ja siis töötab see süsteem täiesti õlitatult. Ekoviril on konteinerite tühjendamise jaoks vajalike autode maht olemas, juhid muutuvad kogenumaks ja ma ei näe edaspidi selles probleemi, et kas Ekovir oma tööga hakkama saab,» lisas ta.

Sarapuu sõnul tuli uuele süsteemile üleminekul ilmsiks ootamatu asjaolu, mis segaduse suurenemisele kaasa aitas. «Kui keskkonnaamet hakkas sõlmima lepinguid majaomanike ja korteriühistutega, siis selgus, et neid lepinguid tuleb palju rohkem kui neid varem oli. Siiani oli Põhja-Tallinnas vabaturg, kus iga elanik ja ettevõte valis ise, kelle käest ta prügiveo tellis. Ja tulemus oli see, et paljud ei tellinudki. Meil peaks esialgsete arvestuste järgi olema umbes 2000 klienti, aga praegu tundub, et see klientide arv suureneb iga päevaga,» rääkis abilinnapea.

See ongi tema sõnul veel üks põhjus korraldada jäätmevedu nii, et selle tellija oleks linn.
«Sellepärast, et nüüd on jäätmevaldajate register esimest korda linna käes. Siiamaani on see register alati olnud jäätmekäitleja käes ja jäätmekäitleja pole eriti tahtnud seda linnaga jagada, pidades seda enda ärisaladuseks. Nüüd tekib Põhja-Tallinnas väga selge süsteem. Linnal on kliendid, kellega sõlmitakse lepingud ja meil on selge ülevaade, kui palju on jäätmeid. Aga ega see klientidele alati ei meeldi,» ütles Sarapuu.

Homme lõuna ajal läheb Sarapuu koos keskkonnaameti ja Põhja-Tallinna valitsuse töötajatega uuesti kontrollima, kuidas linnaosas prügikonteinerite tühjendamine edeneb. Muuhulgas lubab abilinnapea aidata ka konteinerite lähedusse tekkinud prügihunnikute likvideerimisel.

«Ma andsin Ekovirile korralduse, et teeme ükskord need kohad puhtaks. Ja siis vaatame, kas need püsivad puhtana või kes sinna oma prügi toob. Suurjäätmete jaoks tuleb tellida eraldi äravedu, aga mõned inimesed tahavad praegust segadust ära kasutada ja oma prügi teiste õue peale sokutada,» lisas ta.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles