Suvel peetakse Tallinna lahel ajalooline merelahing

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peeter I aegse lahingulaeva koopia Štandart (keskel) merelahingus.
Peeter I aegse lahingulaeva koopia Štandart (keskel) merelahingus. Foto: Herkki Haldre

Tänavuste Tallinna merepäevade ajal peetakse keset Tallinna lahte maha tõeline merelahing viie ajaloolise laeva osavõtul.


Kuunari Kajsamoor kapten ja Eesti Ajalooliste Laevade Seltsi juhatuse liige Herkki Haldre ütles, et Tallinna merepäevad on kogu aeg tasapisi kaldalt merele liikunud. «Eesti Ajalooliste Laevade Seltsil on kogu aeg olnud selline idee, et rahvas ei käiks merepäevadel ainult kontserte kuulamas ja kala ostmas, vaid rahvas peab liikuma merele. Nii on väikesed paadid ja kaatrid juba aastaid rahvast merele viinud ja nüüd me tahame ka atraktsioonid merele viia,» rääkis Haldre.

Nii peetaksegi merepäevade ajal, 12. juuli õhtul Tallinna lahel ehtne merelahing. «Selles osalevad ehtsad vanaaegsed laevad, millel on peaaegu ehtsad kahurid ja on ehtne püssirohi. Kahurikuule selles lahingus muidugi ei tarvitata. Ja kogu selles sündmuses osaleb ka printsess, kes samuti ei ole ehtne. Aga mis merelahing see ilma printsessita saaks olla,» lausus Haldre.

Merelahing pole tema sõnul vaid kaldalt jälgimiseks mõeldud atraktsioon, vaid pigem osalusteater, kuhu inimesed saavad pileteid osta ja niimoodi mõne laeva pardal lahingust osa võtta. Niisuguseid lahinguid on mujal ka varem peetud. Ka Haldre on Kajsamooriga mõnest sellisest osa võtnud, kuid Eestis pole varem ajaloolist merelahingut etendatud.

Lahingus osaleb Peeter I aegse lahingulaeva koopia Štandart, mis on ehitatud umbes kümme aastat tagasi ja on Haldre sõnul väga ilus ja autentne koopia. Lätist tuleb kuulsa Kuramaa hertsogi Jakobi lahingulaeva koopia purjelaev Libava. Need laevad on koopiad ja lisaks nendele võtavad lahingust osa ehtsad vanaaegsed purjelaevad Kajsamoor, Blue Sirius ja Hoppet.

Laevakahuritest rääkides kasutab Haldre jälle sõna «koopia». Seda sellepärast, et originaalseid 19. sajandi laevakahureid ei saaks publikuga üritusel turvalisuse pärast kasutada. Pileti ostnud reisijad ei pea sõjalist ettevalmistust omama, kõik tehakse kohapeal selgeks. «Pardal on instruktorid, kes juhendavad, kuidas lahingu ajal käituda ning kuidas tarvitada mõõga- ja musketitaolisi esemeid. Aga igal juhul oleks väga teretulnud, kui reisijad ennast asjakohaselt kostümeeriksid, sest nii on palju lõbusam,» ütles Kajsamoori kapten.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles