Kohus otsustas menetleda AS Tallinna Vesi tariifivaidlust osaliselt avalikuna

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna Vesi.
Tallinna Vesi. Foto: SCANPIX

20.03.2013.a otsustas Tallinna Halduskohus rahuldada AS-i Tallinna Vesi taotluse menetluse avalikuks kuulutamiseks vaid osaliselt, otsustades menetleda vaidlust konkreetse veeteenuse hinna üle kinnises menetluses. Kohtu vastav määrus ei ole edasikaevatav.

Avatud suhtluse ja läbipaistvuse huvides taotles ettevõte möödunud aastal kohtumenetluse avalikuks kuulutamist, millise taotluse kohus ka 15.02.2012 rahuldas.

Konkurentsiamet keeldus aga avalikust menetlusest ning nendepoolse avalduse rahuldas Tallinna ringkonnakohus 31.05.2013 ilma AS-iga Tallinna Vesi menetluslikult konsulteerimata. Kuna ettevõte omas piisavalt tõendusmaterjali põhjendamaks miks haldusasja on mõttekas avalikult menetleda, taotles AS Tallinna Vesi kohtumenetluse taasavalikustamist.

See tähendab, et kohtumenetlus on avalik erastamise protsessi käsitlemise, erastamislepingu seadusele vastavuse, hinnametoodika ning ettevõtte majandusnäitajate osas. Hoolimata ettevõtte korduvatest püüdlustest kohtuasja avalikult menetleda, otsustas kohus Konkurentsiameti taotlusel, et tegelikku hinnametoodikat ning Ameti põhjendusi arutatakse kinnisel istungil, kaitsmaks informatsiooni, mida Konkurentsiamet käsitleb oma ärisaladusena.

Konkurentsiamet mõjutab oma tegevusega märkimisväärset osa leibkonna kuludest. Seetõttu ei peaks regulaator määratlema omal valikul informatsiooni ametisiseseks kasutamiseks kaitsmaks oma töömeetodeid ja metoodikaid.

Tegelikkuses tähendab Konkurentsiameti taotlusel kujundatud kohtu seisukoht seda, et avalikku arutelu selles osas, kuidas Konkurentsiamet hindab ja arvutab kooskõlastatavaid hindu ei saa kunagi toimuma.

AS Tallinna Vesi ei nõustu Konkurentsiameti seisukohaga. Avalike huvide eest seisval asutusel, kes ise monopoolses seisundis olles kehtestab kommunaalteenuste hindu kogu Eesti elanikele, ei peaks olema võimalust määratleda infot asutusesiseseks kasutamiseks kaitsmaks oma töömeetodeid ning metoodikat.

Ettevõte kaalub edasisi õiguslikke samme, et Konkurentsiameti tegevuse ning hinnakehtestamise metoodika kriitiliselt üle vaadataks.

Ettevõte usub jätkuvalt täielikult läbipaistvasse regulatsiooni ning et sellest on eelkõige kasu klientidele. Ettevõte leiab, et jätkuv salatsemine kommunaalettevõtete hinnametoodikat küsimuses, on murekoht nii klientidele kui kõigile ettevõtetele, keda Konkurentsiamet reguleerib.

Kui kommunaalettevõtete hindade probleem tõstatub üha teravamalt peaksid võimukandjad püüdlema läbipaistvuse poole, et aidata klientidel mõista kuidas kujuneb teenuse hind.

Ettevõte on avalikustanud asjassepuutuva finantsi- ning regulatsiooni puudutava informatsiooni mahus, mida Konkurentsiamet ning kohus on lubanud. Vastavad materjalid on leitavad ettevõtte koduleheküljel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles