Räämas vaated: roheliseks pealinnaks püüdleva Tallinna varjukülg

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna eesmärk on aastaks 2018 omistada rohelise pealinna tiitel. Kas teel «rohelisemaks» saamisel on abiks väljaanne Roheline Pealinn, Tallinna televisioon, tasuta ühistranspordi kehtestamine, bussiradade võõpamine, linnavalitsuse väljastatud trükised eesmärgi poole püüdlemisest või muud lubadused? Tallinna tegelik pale räägib aga hoopis kauget lugu ega anna märku pingutustest elukeskkonna parendamise suunas.

Nädalavahetus tõi Tallinna tänavaile palju turiste seoses pealinnas toimunud muusikasündmusega Tallinn Music Week (TMW). Vanalinn ja selle ümbrus näis turistide kohalolust igal hetkel märku andvat.

Kui president Toomas Hendrik Ilves ütles väliskülalistele TMW avakõnes, et nautige Tallinna vanalinna ja kaunist muusikat, siis uudishimulik turist jõudis üleskutsest kaugemalegi. Norra, inglise ja läti keelt võis kuulda ka näiteks Balti jaama turul. Elamus, mida räämas ja omaõiguses funktsioneeriv kauplemiskoht pakkus, oli kahtlemata kordumatu.

Kordumatu elamuse osaliseks võis saada ka vanalinna seinte vahel helisenud muusikailu kuulates. Kontraste täis Tallinn, kus kõrvuti käib klaastorn ja põlenud puumaja, kodutu ja poliitik, keskaegne vanalinn ja nõukogude Lasnamäe, elektrooniline ja koorimuusika, maitseelamust pakkuv restoranitoit ja leivapaluke vaese pihus jne.

Kui linnapea Edgar Savisaar on tutvustanud plaani jõuda aastaks 2018 rohelise pealinna tiitli vääriliseks linnaks, on ta märkinud ka seda iseloomustavad omadussõnad - hästi korraldatud linnaliiklus, mis tähendab puhtamat õhku ja paremat elukeskkonda. Loodame, et viie aastaga on see reaalselt teostatav plaan.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles