Advokaat: aktsiisiraha vaidlus ei saa olema Tallinnale lihtne

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Löökaukude lappimine Linnamäe tee ja Ussimäe tee ristmikul.
Löökaukude lappimine Linnamäe tee ja Ussimäe tee ristmikul. Foto: Liis Treimann

Advokaadibüroo Casus vandeadvokaadi Kaspar Linnu sõnul on kohaliku omavalitsuse ülesannete ja rahastamise teema tekitanud ka varasemalt vaidlusi ja seda arvestades ei ole Tallinnal lihtne valitsuselt kohtus teehoiuks aktsiisiraha nõuda.

Tallinna linn esitas 14. märtsil halduskohtule kaebuse kohalike teede hoiuks eraldatava raha jaotust reguleeriva valitsuse korralduse tühistamiseks, esmaspäeval otsustas kohus kaebuse menetlusse võtta.

Lind märkis Postimehele, et kohaliku omavalitsuse ülesannete ja rahastamise teema on tekitanud juba varasemalt vaidlusi ja riigikohtu üldkogu on selles küsimuses ka otsuse teinud.

«Selles lahendis leidis riigikohus, et kohalike teede korrashoid on omavalitsuslik ülesanne, mille täitmine on muudetud seadusega kohustuslikuks.»

Tallinn on siit edasi läinud ja vastava meetmega seoses vaidlustanud valitsuse korralduse, millega on omavalitsusüksuste kaupa määratud avalikult kasutatavate kohalike teede hoiuks rahasummad.

Linn vaidlustas korralduse, millega riik eraldas linnale 2,9 miljonit eurot teehoiuks. Linna hinnangul on see ebamõistlikult väike summa, arvestades Tallinna suurust ja linna läbivat transiitliiklust. Sellele lisaks avas riik meetme, mis oli mõeldud nendele kohtadele, kus on sadamad ja mida läbib suure transiit. Linnale sealt raha ei antud.

«Argumendid sadamatest ja tihedamast transiitliiklusest on küll tõsised, kuid teeseadus jätab riigile raha jaotamisel vabad käed ja ei näe ette kriteeriume, mida riik peaks raha jagamisel arvestama. Seega ongi nüüd küsimus selles, kas üldse, ja kui, siis milliseid kriteeriume peab valitsus järgima,» lisas Lind.

Majandusministeeriumi hinnangul on teeremondi rahastamine omavalitsuse valikute ja prioriteetide seadmise küsimus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles