Prügivedaja kiri tekitas Nõmmel segadust

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna korraldatud jäätmeveost on märkimisväärne osa Ragn Sellsi käes, kuid ettevõte eelistaks siiski vabaturgu.
Tallinna korraldatud jäätmeveost on märkimisväärne osa Ragn Sellsi käes, kuid ettevõte eelistaks siiski vabaturgu. Foto: Margus Ansu

Mitu Nõmme elanikku sattusid segadusse, kui praegu Nõmme jäätmeveoga tegelev RagnSells teatas neile, et korraldatud jäätmevedu lõpeb 30. juunil ära ning pärast seda on ettevõte valmis teenindama kõiki kliente «senistel tingimustel, senise hinnakirja ja graafiku alusel».


Oma arvukatele küsimustele inimesed aga vastust ei saanud, sest RagnSellsi infotelefon olevat täna «täiesti umbes» olnud. Tallinna keskkonnaameti teatel pole kellelgi muretsemiseks põhjust.

«Korraldatud jäätmevedu toimus seal kaks aastat. Nüüd saab see läbi ja siis on Nõmmel vabaturg, nii nagu jäätmevedajad seda hirmsasti soovivad,» selgitas Tallinna keskkonnaameti jäätmehoolde osakonna juhataja Kertu Tiitso.

Tallinna linn läheb järk-järgult üle kaheosalisele jäätmekäitlussüsteemile, kus prügi vedamisega tegeleb üks ja selle käitlemisega teine ettevõte, elanikud aga maksavad prügiveo eest hoopis keskkonnaametile. Niisugune süsteem toimib täna Põhja-Tallinna kahes piirkonnas. Veel kolmes jäätmeveopiirkonnas on selle rakendamine kohtuvaidluste tõttu pooleli.

«Nõmmel on praegu pooleli jäätmete käitlemise riigihange. Kui seal saadakse tulemus, siis korraldatakse teine hange Nõmmele jäätmete vedaja leidmiseks. Aga vaba turg kehtib Nõmmel kindlasti vähemalt selle aasta lõpuni,» rääkis Tiitso.

Ta lisas, et muretseda pole vaja ning kui mõnele nõmmelasele senine jäätmeveoteenus ei meeldi, siis on nüüd võimalus tellida teenus mõnelt teiselt jäätmeveofirmalt.

Samasugune üleminek korraldatud jäätmeveolt vabaturule toimus mõnda aega tagasi ka kesklinna jäätmeveo piirkonnas ning mingeid probleeme ei tekkinud. Tookord rääkis üks kesklinna majaomanik Postimehele, et oli huvi pärast küsinud pakkumisi kõigilt Tallinnas tegutsevatelt jäätmeveofirmadelt. Paraku sai ta tunda, et teised ettevõtted polnud tema kui kliendi ülemeelitamisest huvitatud, pakkumiste saamine võttis aega ning need polnud RagnSellsi «senise hinnakirja ja graafiku alusel» teenindamisest kuigivõrd paremad.

«Loomulikult, jäätmevedajatel ju puudub motivatsioon tulla mõne üksiku kliendi pärast võõrasse piirkonda sõite tegema,» arvas Tiitso.

Kaheosaline jäätmeveo süsteem, mida elanikele vahendab keskkonnaamet, kehtib alates 1. märtsist Põhja-Tallinnas. Seal läks prügivedu elanike jaoks kolmandiku kuni poole võrra odavamaks. Põhja-Tallinna mõlemat jäätmeveo piirkonda teenindav osaühing Ekovir võitis jäätmeveo hanked ka Kristiines, Haaberstis ja ühes Kesklinna piirkonnas, kus praegu on vabaturg. Teised osalejad aga on hanke tulemused kohtus vaidlustanud ning vaidlus on alles pooleli.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles