Teisipäeval avati TTÜ uus IT maja

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Teisipäeval avati Tallinna Tehnikaülikooli uus IT maja. Selle tähistamiseks näidati uusi robot- ja arvutisüsteeme ning peeti akadeemik Boris Tammele ja temanimelisele stipendiumile pühendatud konverents.


TTÜ arvutiteaduse instituudi teadlased tutvustasid mitut uut robotsüsteemi. Näiteks MotionAnalysis liikumistuvastussüsteemi abil loodud žestituvastustarkvaraga, mille abil juhitakse robotit. Robot PeopleBot suutis stereonägemise abil laual objekti tuvastada ja seda robotkäega haarata.

Üldiseks lemmikuks kujunes instituudi robotiperekonna noorim liige, Aldebaran NAO humanoidrobot. Prantsuse päritolu robotile õpetatakse praegu eesti keelt. Robot oskab ka kõndida ning palli mängida. Tõsi, pallimänguoskus oli tal pisut nigelavõitu, kuid kõndimine läks selle eest päris edukalt. Roboti aju on Linuxiga arvuti, mis asub tal peas, nagu aju ikka. Praktiline põhjus on aga selles, et nii on kõige lihtsam vajaduse korral ajusid vahetada.

TTÜ IT maja on kolinud oma ajaloolisest asukohast Raja tänaval teaduspargi Tehnopol südamesse, aadressile Akadeemia tee 15a. Uues majas on TTÜ infotehnoloogia teaduskonna kolm instituuti ning biorobootika keskus, teaduskonna dekanaat ja üliõpilasnõukogu. Tudengite kasutuses on avarad, kaasaegse tehnikaga varustatud laborid ning arvutiklassid. Lisaks IT teadlastele töötab hoones ka TTÜ Meresüsteemide instituut.

Akadeemia 15A hoonele ehitati IT teadlaste, õppejõudude ja üliõpilaste tarbeks juurde kolm korrust. Ehitustööd algasid eelmisel suvel, ruumid anti üle selle aasta märtsi alguses.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles