Riia on trammiarenduses Tallinnast ammu ees

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riia tramm.
Riia tramm. Foto: TTTK

Läti pealinnas Riias on trammiteed renoveeritud, ringi sõidavad uhked modernse välimusega trammid ning ka muu elektritransport on arendamisel. Uued trollidki vahetavad vanu järk-järgult välja. Läti vanu trolle on himustanud näiteks Tallinn.

Riia trammidepoo sai 2011. aasta alguseks 20 uut täismadalapõhjalist trammi. Uute trammide ostuks ja infrastruktuuri moderniseerimiseks võeti südikaatlaen kommertspankadelt 130 miljoni euro ulatuses, millest 52 miljonit kulus 20 trammi ostuks.

Ühe trammi maksumus on 2,6 miljonit eurot. Uue trammi pikkus on 31,4 meetrit ja laius 2,5 meetrit. Maksimaalne reisijate mahutavus 318.

Madalapõhjalistel ja suurte avarate klaaspindadega trammidel on kolm omavahel seotud osa, liikuv platvorm puuetega inimeste tarbeks ja spetsiaalne ventilatsioon koos kliimaseadmetega.

Täielik üleminek madalapõhjalistele trammidele toimub Riias seitsmes etapis kuni aastani 2032. Kokku võib see maksma minna 500 miljonit latti (700 miljonit eurot).

Tallinnal praegu olemasolevate liinide kohta taolist suuremahulist plaani aga pole. Liin nr 4 (Tondi-Ülemiste) peaks saama aastaks 2015 renoveeritud. Samaks ajaks peaks Eesti pealinna tänavatele jõudma uhiuued trammid. Kadrioru ja Kopli trammiliinide tulevikuarengu kohta märgilisi samme astutud seni pole.

Oluline tõik seejuures on aga see, et trammiarenduse initsiatiiv tuli vabariigi valitsuselt, kes müüs riigi kasutamata saastekvoodi Hispaaniale 45 miljoni euro eest ning plaanis müügist saadava raha eest soetada Tallinnale vähemalt 15 keskkonnasäästlikku trammi.

Nii ka hange läbi viidi. Tallinna Linnatranspordi AS-i projektijuhi teatel on uusi tramme tõepoolest oodata 2015. aastal.

Riialaste kadedakstegeva transpordiarenguga käis 2010. aastal tutvumas ka toonane TTTK (Tallinna trammi ja trollibussi koondis), kes nentis, et Riia on väärt Baltimaade pealinna mainet. «Meil Tallinnas on 40 aastat uinutavat trammijuttu räägitud, aga Riias tehakse mehetegusid,» kirjutasid koondise töötajad toona oma kodulehel.

Riias on 9 trammiliini kogupikkusega ligi 100 kilomeetrit ning neil sõidab 252 trammi ja peatusi on kokku 244.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles