Vene opositsionääride konverentsil Tallinnas puhkes kähmlus

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Artjom Demidov.
Artjom Demidov. Foto: Erakogu

Täna Tallinna Tehnikaülikoolis toimunud vene opositsionääride konverentsil  puhkes kähmlus ühe esineja ja kohaliku vene nooruki vahel.

Anastassia Rõbatšenko, Suren Gazarjan ja Maksim Jefimov rääkisid konverentsil «Demokraatia kriis Venemaal» oma kokkupuudetest Venemaa repressiivorganitega ning üldiselt demokraatiast Venemaal. Konverentsi modereeris Vladislav Kopõlkov, vahendas Postimees.ru.

Pronksööst tuntud Maksim Reva sõnul, kes osales konverentsil kuulajana, läks hetkel Eestis elav ning siin poliitilist varjupaika taotlev Gazarjan kätega kallale Eesti kodanikule Artjom Demidovile.

Reva sõnul võttis Demidov küll emotsionaalselt ja provokatiivselt sõna Eesti riigi teemadel ning väljendas mõtet, et Vene opositsionäärid lahendagu oma probleeme Venemaal, mitte ärgu tulgu siia, kuid Reva hinnangul ei ole see veel põhjuseks inimesele rusikatega kallale minna.

Reva näeb intsidendis süüd ka moderaator Kopõlkovil, kes Demidovile üldse sõna andis.

Reva jutu järgi kutsus Demidov kohale politsei, et tema vigastused fikseeritaks.

Kopõlkov ütles Postimees.ru’le, et kogu aktsioon oli provokatsioon. Konverents kulges demokraatlikus õhkkonnas ning kui Demidov oli oma sõnavõtuga tublisti ületanud lubatud limiidi (iga inimene sai rääkida 2-3 minutit) ning ka teemast mööda rääkinud, hädaldades peamiselt Eesti riigi teemal, võeti talt sõna. Seepeale trügis ta lavale, kust püüdis edasi rääkida.

Gazarjan proovis Kopõlkovi sõnul lihtsalt viisakalt tema käest mikrofoni ära võtta, mispeale Demidov puhkes kisama, et teda rünnatakse. Samuti teatas Demidov, et omab relvaluba ja võib relva enesekaitseks kasutada.

Kokkuvõttes sai Demidov kõigile küsimustele vastuse ja rahunes. Hiljem Demidov väljus ning kutsus politsei, kellele näitas oma väidetavalt vigastatud käsi.

Kolpõkovi hinnangul oli tegu ettekavatsetud provokatsiooniga, kuna portaali Baltija ajakirjanikud hakkasid kohe toimunut filmima ja pildistama. «Nendega oli kaasas Maksim Reva.»

Politsei- ja piirivalveameti pressiesindaja Helen Uldrich kinnitas Postimehele väljakutse toimumist. «Täna kella 14.15 ajal sai politsei väljakutse Tallinna Tehnikaülikooli, kus oli tekkinud tüli ja väidetav kähmlus erinevate isikute vahel. Politsei kohale jõudes olid kõik osapooled rahunenud ning kellelgi üksteise vastu pretensioone ei olnud. Politsei lahkus.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles