Tallinna lähivallad soovivad laiapõhjalisi koalitsioone

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rae vallavanema Raivo Uukkivi hinnangul on Reformierakonna ja Keskkerakonna koostöö vallas hästi sujunud.
Rae vallavanema Raivo Uukkivi hinnangul on Reformierakonna ja Keskkerakonna koostöö vallas hästi sujunud. Foto: Toomas Huik.

Mitu Tallinna lähivalda soovivad kokku panna võimalikult laia koalitsiooni, kuigi mõnes neist saaks üks erakond päris üksi valitseda või teise paarilise juurde kutsuda ja kahekesi võimu jagada.


Harku vallas sai IRL vallavolikogu 21 kohast 11. See annaks võimaluse päris üksinda võimul püsida, kuid senise vallavanema Kaupo Rätseppa sõnul tahetakse siiski laiapõhjalist koalitsiooni moodustada.

Ainuvalitsemise plaani IRLil ei ole. Kindlasti oodatakse omapoolset nägemust seniselt partnerilt Keskerakonnalt, aga ka kaks volikogukohta saanud Harku Valla Kodanike Ühenduse Liidult ning Eestimaa Roheliste esindajalt. Reformierakond jääb tõenäoliselt opositsiooni.

Jõelähtme senise vallavanema Toomas Kümmeli sõnul valitsesid valda siiani Reformierakond ja IRL ning see kooslus võiks ka jätkata. Kokku oleks neil vallavolikogus üheksa kohta 17st.

Jõelähtme vald on selles mõttes eriline, et viimase nelja aasta jooksul on seal võim vahetunud kolm korda. Kümmeli sõnul tehakse koalitsiooniettepanek siiski ka kohalikele sotsidele ning valimisliidule Jõelähtme Aus Areng, et koalitsioon oleks laiem ja seega kindlamini toimiv. Väga «lühikese pingiga» läheks valla valitsemine närviliseks.

Kümmeli hinnangul peaks Jõelähtme koalitsiooni kokkupanemine sujuma kenasti ja kiiresti. Keskerakond jääb sealkandis tõenäoliselt opositsiooni.

Rae vallas said nii Reformierakond kui Keskerakond kohalikel valimistel kaheksa kohta. Need partnerid on kahekesi vallas võimul olnud viimased viis ja pool aastat. Põhimõtteliselt saaksid nad ka edaspidi valitseda, sest 21 volikogu kohast oleks nende käes enamus.

Senine vallavanem Raivo Uukkivi (Keskerakond) ütles, et tegelikud läbirääkimised ei ole veel alanud, kuid väikesed kompamised juba käivad. Tema sõnul on senine koalitsioon tubli koostööd teinud ning häid tulemusi saavutanud.

Valimistel sai Rae vallas viis volikogukohta ka IRL. Uukkivi märkis, et üks kolmest erakonnast peab paratamatult opositsiooni jääma.

Saue vallas on pärast kohalikke valimisi tekkinud suhteliselt segane seis, sest ühelgi erakonnal ega valimisliidul ei ole suurt ülakaalu. Seetõttu võib koalitsiooni moodustamine keeruliseks osutuda.

Seda tunnistas ka senine keskerakondlasest vallavanem Mati Tartu. Läbirääkimised tema sõnul veel ei käi, sest valimiste lõplikud tulemused on kinnitamata ning alles eile loeti hääli. Tema sõnul on kõik volikogus kohti saanud erakonnad ja liidud kinnitanud koostöövõimaluste olemasolu. Eks aeg näita, mis saab. Igal juhul läheb huvitavaks.

Viimsi valda valitseb praegu IRL koos Viimsi Ettevõtjate Liiduga. Uues volikogus on neil jälle kokku 11 kohta 21st ehk piisav võim. Täpselt samapalju kohti said nad ka 2005. aasta valimistel.

Senise vallavanema Haldo Oravase (IRL) sõnul näitavad valimistulemused, et viimsilased tunnustavad senise koalitsiooni töid ja tegemisi. Praegu käivad läbirääkimised sama koosluse jätkumise suunas, kuid ei ole sugugi välistatud ka uute parnerite kaasamine. Homme kella kolmeks tahetakse Viimsis läbirääkimistele joon alla tõmmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles