Lasteaedade hoolekogud taunivad linnavalitsuse allkirjakogumist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lauri Kulpsoo.
Tallinna Lasteaedade Hoolekogude Liit (TLHL) tegi täna avalduse, milles teatas, et ei pea õigeks linnavalitsuse soovi tõmmata lasteaias käivate laste vanemad erakondlikku poliitikasse.

Uudistest võib lugeda, et Tallinna linn on asunud koguma lasteaedadest allkirju oma pöördumisele riigi poole, «taastamaks» riigi toetus. TLHL taunib siinkohal linnavalitsuse otsust kaasata erakondlikku poliitikasse lasteaedasid ja lapsevanemaid.

Seda enam, et seda tehakse põhimõtteliselt ähvardusena: andke allkiri või kui te seda ei anna, siis on ju teil (lasteaias) kõik hästi. Selline käitumine ei ole kooskõlas oma õiguste ja kohustuste heas usus teostamisega.

Kohaliku omavalitsuse (KOV) kohustus on tegeleda KOV ülesannetega. Praegune linnavalitsus lubas 2009. aasta valimiste eel, et lasteaedade eelarved jäävad 2009. aasta tasemele. Nüüdseks on sellele «lubadusele» lisatud «2009. aasta täitmise tase». Juhime tähelepanu sellele, et peale valimisi külmutas härra linnapea oma käskkirjaga kulude tegemise aasta lõpuni ehk põhimõtteliselt oli võimalik nii ka nii-öelda meelepärane eelarve täitmine saavutada.

TLHL leiab, et igal juhul oleks tervitatav riigipoolne täiendav toetus lasteaedade arendamiseks nii nagu seda tehti ka Tallinnale (ja ka paljudele teistele KOV-dele) 2008. aastal. See konkreetne toetus oli aga mõeldud projekti «Igale lapsele lasteaiakoht» rahastamiseks ehk uute lasteaiakohtade loomiseks ja ei aita juba praegu lasteaias käivate laste olukorda parandada. Sellise taotluse võiks linnavalitsus ju ise koheselt ära saata.

Samas on KOV asi otsustada, kuidas ta jaotab näiteks tulumaksust laekuvaid summasid. TLHL leiab, et siinkohal on linnavalitsusel kohustus esmajoones üle vaadata omapoolsed planeeritud kulud ning prioriteedid ja tegeleda KOV ülesannete ning oma lubaduste täitmisega. Kui linnavalitsus leiab, et pole selleks suuteline, siis tuleb seda tunnistada ja astuda põhjendades järgmine samm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles