NATO kohtumise eel tõmmati Tallinna kesklinn piiramisrõngasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ka välikäimlad lähevad asja ette.
Ka välikäimlad lähevad asja ette. Foto: Peeter Langovits.

Kui täna hommikul üheteistkümne paiku oli veel võimalik Postimehe toimetusest mööda Maakri tänavat Radissoni hotelli poole liikuda, siis paar tundi hiljem tööle tagasi tulemiseks tuli turvatelke läbida ning politseinikele selgitada, kes sa niisugune oled.


Hommik oli linnas rahulik - autosid ning jalakäijaid üllatavalt vähe. Tuleb siiski märkida, et politseinikke marssis Radissoni hotelli ja Swissoteli ümbruses lausa karjakaupa, kõik ilusasti rivis. Mustades ülikondades ja päikeseprillidega tegelased jagasid neile juhiseid. Radissoni hotellist lahkusid viimased turistid.

Mööda Rävala puiesteed kihutas ATVga politseinik, kes Postimehe piltnikule lõbusalt lehvitas. Tundus, et vormikandjad olid üldse mõnusas tujus ja heatahtlikud. Lauteri tänaval selgitasid nad pikalt ühele naisele, kuidas edasi liikuda, sest Olümpia hotelli poolne kõnnitee oli suletud. Üle tänava asuvasse Estonian Business Schooli hoonesse tahtis samal ajal DHLi kuller mingit pakki viia. Tema autot maja ette küll ei lubatud, kuid naispolitseinikud juhatasid lahkelt, kuhu mees peaks oma sõiduki jätma.

Liivalaia ja Lennuki tänava ristmikul seisvad mundrimehed laiutasid käsi ja ütlesid, et nemad pole küll süüdi, kui Lennuki tänavale autod pöörata ei saa. Ajakirjanduses oli välja hõisatud, et selline pööre on NATO kohtumise ajal ajutiselt lubatud. Millal luba antakse, ei osanud vormikandjad ütelda. Kõik sõltuvat ülemustest.

Liivalaia tänava Stockmanni kaubamaja ning Olümpia hotelli vahelisel lõigul tekkis hommikusel tipptunnil kerge ummik, sest osa sõiduradasid oli suletud ning juhid pidid hoolikalt jälgima, kuidas sõita. Päeval läks liiklus lahedamaks. Hotelli ees ringlesid mopeedidel politseinikud ning hoidsid olukorral silma peal.

NATO lipud lehvisid nii Radissoni kui Swissoteli ees olevates mastides. Estonia teatrimaja fassaadil käis keskpäeval siltide vahetamine. Anu Tali kontserdiplakat tõmmati alla ning asemele tõusis NATO kohtumise silt. Loodetavasti toimub tagasivahetamine kohe pärast kohtumise lõppu. Kunstiakadeemia lammutamine käis täie hooga ning sealt levis Radissoni hotelli poole tihe tolmupilv. Tõenäoliselt keelatakse see töö homseks ära.

Pärastlõunal tihenes piiramisrõngas kesklinna ümber veelgi. Maakri tänavale Radissoni hotelli poolt enam ei pääsenud. Laikmaa tänava turvatelgis tuli nimi kenasti kirja panna. Pressikaardi ettenäitamisest ei piisanud, tuli ID-kaart taskust välja urgitseda. Lennujaamadest tuntud turvaväravatest õnnestus ajakirjanikul küll mööda hiilida. Suures segaduses ei pannud keegi seda tähelegi.

Aga sellega polnud tööle tagasipääsemine veel lõppenud. Tuli läbida teinegi turvatelk Kuke ja Lennuki tänava nurgal. Kuna telgi ja turvaaia vahel oli piisavalt lai pilu, sai sealt läbi jalutada. Teisel pool telki seisid aga politseinikud, kes hoiatasid, et nii ei tohi ikka teha - tuleb telgist läbi minna. Samas mainisid nad, et ettevalmistused alles käivad ning kohe saavad kõik turvaaugud kaetud.

SEB-panga lähedale Kivisilla tänavale oli paika pandud autode röntgen, millega toll tavaliselt riigipiiril kahtlasi sõidukeid läbi valgustab. Eks nüüd peavad ka kõik turvatsooni sisenevad autod samasuguse protseduuri läbi tegema. Räägiti, et kohe-kohe jõuab kohale 55 BMWd mis suunduvad Rävala parkimismajja. Hiljem hakkavat need sõidutama NATO kohtumise kõrgeid külalisi.

Väike-Pääsukese tänaval oli töömehed pärastlõunal ametis turvakoridori rajamisega Swissoteli ning Radissoni hotelli vahele. Ilmselt on see vajalik, et mõni snaiper tähtsaid külalisi kahe põhilise nõupidamiskoha vahel sihikule võtta ei saaks. Turvalisus eelkõige.

Politsei on küll välja öeldnud, et inimeste liikumisel kesklinnas NATO kohtumise ajal probleeme ei teki, kuid tänane ringkäik näitas, et täiendava jalavaeva ning närvikuluga tuleb kindlasti arvestada. Lohutagem end siis sellega, sest homme ja ülehomme on olukord ilmselt veelgi hullem.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles