Arestikambris surnud literaat ei jõudnud kainerisse politsei hõivatuse tõttu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Literaat suri arestikambris kainestusmajja jõudmata.
Literaat suri arestikambris kainestusmajja jõudmata. Foto: Arvet Mägi / Virumaa Teataja

Möödunud nädala lõpus Tallinnas joobnuna politsei arestikambrisse paigutatud literaat Boris Buracinschi ei jõudnud spetsiaalselt purjus inimestele mõeldud kainestusmajja politseipatrullide hõivatuse tõttu.

Põhja prefektuuri pressiesindaja Aleksandra Solntseva sõnul otsustasid korrakaitsjad ilmselgete joobetunnustega Buracinschi kainestusmaja asemel viia sündmuskohale märksa lähemal asunud Ida prefektuuri arestikambrisse seoses politsei abi vajanud inimeste rohkete väljakutsetega.

Sellel ööl sai politsei juhtimiskeskus 130 kõnet, mis on suhteliselt tavapärane nädalavahetuse öine koormus.

«See tähendab, et patrullidel tuleb lühikese aja jooksul teenindada väga palju väljakutseid. Väljakutse tuli politseile kiirabilt ja suhteliselt jaoskonna lähedalt, seega otsustasid politseinikud viia mehe kainenema Ida politseijaoskonda, et jõuda võimalikult kiirelt ka järgmiste abivajajateni,» selgitas Solntseva BNSile.

Ta lisas, et politsei arestikambrid on kainestusmaja omadega sarnased ning ka Ida politseijaoskonna kambrites on videovalve.

Solntseva sõnul sai politsei kiirabilt joobnud mehe juurde väljakutse laupäeva õhtul kell 22.53. Patrull jõudis Arbu tänavale sündmuskohale kell 23.11, võttis kiirabilt tugevate väliste joobetunnustega mehe üle ning seejärel sõideti lähedal asuvasse Ida politseijaoskonda, kus Buracinschi paigutati kell 23.25 arestikambrisse.

«Kambrisse pandi ta külje peal magama nagu ikka joobes inimeste puhul. 30 minutit pärast südaööd märkas aga kambrite korrapidaja, et mehe pea lähedal on maas vedelik,» kirjeldas Solntseva sündmuste arengut.

Kuigi joobes inimese puhul pole oksendamine kuigi ebaharilik, siis peab kambritöötaja võimaliku terviserikke korral alati reageerima ja ka sellel korral läks ametnik kainenema toodud meest kontrollima. «Korrapidaja püüdis teda aidata ning kutsus kiirabi 40 minutit pärast südaööd, kuna leidis, et mehel võis olla tõsisem terviserike,» ütles Solntseva.

Kiirabi jõudis politseijaoskonda kell 0.50, kuid selleks ajaks oli mehel juba probleeme hingamisega ning kiirabi asus teda elustama. Kell 1.15 konstateeris kiirabi inimese surma.

«Saame praegu kinnitada lahangu tulemustest selgunut, et inimese surma põhjuseks oli lämbumine,» kinnitas Solntseva ja lisas, et juhtunu osas on alustatud sisejuurdlust andmaks hinnangut politseiametnike käitumisele.

Solntseva selgitas, et avalikus kohas raskes joobes olevad inimesed viib politsei alati kainenema, kuna abitu inimene võib langeda kuriteo ohvriks või külmema ilma korral alajahtuda.

46-aastane Boris Buracinschi oli Eesti Rahvusraamatukogus vene raamatute kogu arendaja, kes kirjutas aktiivselt ka meediaväljaannetele. 1991. aastal Eestisse elama asunud juudi päritolu rumeenlane Buracinschi on õpetanud ka Tartu ülikoolis rumeenia keelt ning töötanud Vaba Euroopa korrespondendina.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles