Vanalinna 3D-mudeli kaardistas põnev tehnika

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna vanalinna 3D mudeli kaardistamine statiivilt
Tallinna vanalinna 3D mudeli kaardistamine statiivilt Foto: TerraPro OÜ

Tallinna vanalinna 3D-mudeli koostamine käib täie hooga, viimastel nädalatel tehti vanalinnas eriliste masinatega selleks vajalikke laserskaneerimisi.

Vanalinna objektide kaardistamiseks käisid TerraPro ja TerraTec masinad Tallinna vanalinnas ringi. Üle-eelmise nädala alguses lennati ala kohal helikopteriga, sellel nädalal toimus pildistamine ja laserskaneerimine autolt ning statiivilt.

«Selliseid ülidetailseid ja ülitäpseid – viie sentimeetri täpsusega - töid linna suurtel aladel on Euroopas tehtud vaid üksikuid,» ütles TerraPro juhatuse liige Rivo Poltimäe.

Järgmine töö on rakenduse ehk keskkonna loomine, kuhu andmed paigutatakse ja mille abil saab vanalinna kolmemõõtmeline mudel arvutikasutajale kättesaadavaks.

Tallinna vanalinna virtuaalse kolmemõõtmelise mudeli loomiseks saadi Euroopa Liidult kokku 6,3 miljonit krooni. 3D-mudelist saab innovaatilise Tallinna visiitkaart, mis aitab luua linnast esmamulje, rõhutada selle ainulaadsust ja põnevat ajaloopärandit ning näidata siin pakutavaid võimalusi.

Kolmemõõtmeliselt hakatakse kujutama nii hooneid, hoove, aedu, treppe, purskkaeve kui skulptuure.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles