Tallinna linnavolikogu hääletas maha toetusavalduse Ukrainale

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ukraina lipuga mees 1. juunil Kiievis Iseseisvuse väljakul.
Ukraina lipuga mees 1. juunil Kiievis Iseseisvuse väljakul. Foto: SCANPIX

Pärast suvepuhkust kogunenud Tallinna linnavolikogu hääletas 36 vastuhäälega maha linnavolinik Juku-Kalle Raidi (IRL) algatatud toetusavalduse Ukrainale. Avaldust toetas 24 saadikut. 

 «Häbi! Tänu Keskerakonnale on Tallinnast saanud Venemaa osa,» kirjutas nördinud linnavolinik Facebookis.  

Ukraina toetusavalduse vastu hääletasid keskerakondlastest linnavolinikud Vladimir Afanasjev, Olga Barabaner, Aleksander Bessedin, Andrei Birov, Sergei Bogovski, Juri Danilov, Inna Fjodorova, Jelena Glebova, Daisy Järva, Valeri Kislitsõn, Nikolai Korb, Igor Kravtšenko, Kaie Kõrb, Kaja Laanmäe, Natalia Malleus, Leonid Mihhailov, Larissa Novožilova, Vladimir Panov, Ants Pilving, Juri Poljakov, Deniss Presnetsov, Nelli Privalova, Vjatšeslav Prussakov, Vladimir Rusnak, Erki Savisaar, Aleksei Semjonov, Anton Stalnuhhin, Niina Sõtnik, Enno Tamm, Toivo Tootsen, Rostislav Troškov, Elmar-Johannes Truu, Margarita Tšernogorova, Natalia Vaino, Ruslana Veber  ja Toomas Vitsut.

Tallinna volikogu esimehe Toomas Vitsuti sõnul vajab Ukraina kõige rohkem rahu ning aegunud üldsõnaline avaldus selleks kaasa ei aita.

Avalduse täistekst:

Tallinna Linnavolikogu on seisukohal, et Ukraina on suveräänne ja terviklik riik, mille tänane valitsus on Ukraina ülemraada ehk parlamendi selge enamuse poolt ametisse nimetatud ning seeläbi hetkel riigi kõige kõrgem täitevvõimu esindaja.

Tallinna Linnavolikogu tuletab meelde, et endine president Viktor Janukovitš loobus oma volituste täitmisest ja Nikolai Azarovi valitsus astus tagasi, mistõttu on alates 22. veebruarist ainsaks legitiimseks võimuorganiks Ukraina ülemraada. 

Pärast seda, kui ülemraadas moodustati uus valitsuskoalitsioon, millel on parlamendis 250 kohta, samas kui valitsemiseks piisab 226 kohast, on uut valitsust toetanud nii Eesti Vabariik, Euroopa Liit kui ka Ameerika Ühendriigid.

Tallinna Linnavolikogu toetab Ukraina uue valitsuse välispoliitilisi prioriteete, milleks on riigi suveräänsuse hoidmine ning lõimumine Euroopaga, sealhulgas assotsiatsioonilepingu allkirjastamine Euroopa Liiduga ja viisalihtsustamise tingimuste täitmine. 

Tallinna Linnavolikogu peab vajalikuks, et olukord Ukrainas laheneks rahumeelselt ning välistatud oleks igasugune sõjalise jõu kasutamine nii kohapealsete väeüksuste kui kõigi välisriikide poolt. Ukraina rahvas ja uus valitsus vajavad praegu kõige enam stabiilsust ja rahvusvahelist toetust, et konfliktist väljuda.

Tallinna Linnavolikogu kutsub kõiki Eesti omavalitsusi ning ühtlasi Euroopa Liidu liikmesriikide omavalitsusi toetama Ukrainat ühiskondlikuks ning majanduslikuks arenguks vajalike reformide teostamisel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles