Laupäev on Tallinnas tegevusterohke

Uwe Gnadenteich
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kalaturg Kalarannas.
Kalaturg Kalarannas. Foto: Laura Oks

Eelolev nädalavahetus paistab silma suure hulga avalike ürituste poolest.

Laupäeval, 20. septembril toimub Kultuurikatla Aias Ökomäss, sealsamas kõrval Kalaturul meeleolukas kalafestival, Nõmmel sõjalis-sportlik võistlus «Nõmme välk», vanalinna servas Tornide väljakul peetakse Kesklinna Sügislaata, Lasnamäel on perepäev, Vene Kultuurikeskuses Eesti vähemusrahvuste loominguliste kollektiivide kontsert «Ühe taeva all», Okupatsioonide Muuseumis suurele põgenemisele pühendatud pärimusajaloo päev ning Neitsitorni lektooriumisaalis sarja «Peidetud ajalugu. Uurija muuseumis» avaloeng.

Linnahalli kõrval Kalaturul kella 10-16 kestva kalafestivali raames on meeleolukas puhkpilliorkestri kontsert. Ecofarmi koolitusel õpetatakse kala värskuse üle otsustama, jagatakse soovitusi kala valikuks jne. Ühtlasi viiakse läbi mitu loosimist ja viktoriini, palju põnevaid tegevusi jagub ka lastele.  Ecofarm on auhindadeks välja pannud mitukümmend suitsukala, peaauhinnaks on suitsutuur.

Tornide väljakul on Kesklinna Sügislaat. Sada aastat tagasi asus siin populaarne Näituste väljak, nii et tegemist on ammuse rahva kogunemiskohaga. Rannamäe tee 1 parklas on laadalistele parkimine tasuta. Lisaks müügilettidele - pakutakse talukaupa, käsitööd, sööki-jooki ja muud toredat ja vajalikku - on üles seatud tervisetelk ja suur lasteala (batuut, näomaaling ja ponisõit; laevad basseinis ja güroskoop). Esinevad Eduard Toman ja ansambel Vanaviisi.

Lasnamäel Vormsi lasteväljakul (Vormsi 5) toimub aga lõbus ning hariv tasuta kogupereüritus, kus ootab kõiki külalisi põnev programm, mis kestab kell 10-15. AS Medicum tervishoiuspetsialistid korraldavad kogu perele mõeldud töötubasid. Samuti saavad kõik huvilised osa võtta infotundidest, kus õpitakse esmaabi andmise põhioskusi. Samuti pakutakse kogu perele lõbusat meelelahutust. Lapsed saavad hüpata batuutidel ja mängida jalgpalli, Lasnamäe noortekeskuse esindajad teevad näomaalinguid ning jagavad õhupalle, spordiharrastajatele korraldatakse kepikõnni treeninguid, toimuvad karate treeningute tutvustused ja demonstreeritakse Brasiilia võitluskunsti Capoeira. Need, kes on julgemad, saavad võimaluse end proovile panna liiklusohutusalasel õppestendil «Pöörlev auto», mis tõestab turvavöö vajalikkust ja annab võimaluse õppida, kuidas väljuda sõidukist, mis on maandunud katusele.

Keskpäeval aga näidatakse laste mänguväljaku kõrval asuvas koerte jalutusväljakul erinevaid koeratrikke ning räägitakse lemmikloomade nõuetekohasest hooldamisest.

Kaitseliidu Tallinna maleva Nõmme malevkond korraldab Nõmme ümbruses sõjalis-sportliku võistluse «Nõmme välk», mistõttu võib Männikul, Pääskülas ja Harku metsas kohata maskeeritud nägudega kaitseliitlasi. Võistlustrass on orienteeruvalt 20 km pikkune ning võistlejate eesmärk on läbida rajal kõik ülesandepunktid ning jõuda finišisse, vältides seejuures kokkupuudet vastutegevusega. Rajal pannakse võistlejad proovile sõdurioskustes, vastupidavuses, laskmises, esmaabi osutamises, orienteerumisoskustes, nutikuses ja üldistes teadmistes. Pääsküla noortekeskuse juures (Rännaku pst 1) on kella 11–15 avatud kontrollpunkt, kus saavad end lisaks võistlejatele proovile panna ka pealtvaatajad.

Tallinna ja Nõmme vahelise regulaarse elektrirongiliikluse algusest 90 aasta möödumisega seoses avatakse aga kell 11.30 Nõmme jaamahoonel kell. Esinevad Nõmme muusikakooli puhkpilliorkester ning Nõmme folgiringi lapsed.

Linnamuuseum teeb aga sel laupäeval algust sarjaga «Peidetud ajalugu. Uurija muuseumis». Sarja avaloeng leiab aset kell 14 Neitsitorni lektooriumisaalis (Lossi plats 11/Lühike jalg 9a), teemaks «Mustpeade epitaaf ja teised 1560. aasta lahinguga seotud kunstiteosed», lektoriks Anu Mänd (PhD, TLÜ Ajaloo Instituut). Sissepääs vaba. Registreerimine telefonil 610 4171 või e-posti aadressil pia.ehasalu@linnamuuseum.ee

Vene Kultuurikeskuses algab kell 14 pidulik kontsert «Ühe taeva all», millest võtavad osa Eesti vähemusrahvuste loomingulised kollektiivid. Üles astuvad rahvamuusikaansambel Zlatõje Gorõ, vene laulukoor Sudaruški, folklooriansambel Bõliitsa, ukraina muusikaansambel Dibrova, Vene Filharmooniaühingu solistid, tantsustuudiod Gratsia ja Lotos, Tantsuteater Rada, ART Studio Joy Valgast ja Rahvuskultuuride Ühenduste Liidu Lüüra loomingulised kollektiivid.

Okupatsioonide Muuseumis toimub aga pärimusajaloo päev, mis on pühendatud suurele põgenemisele - tuhandete eestlaste läände lahkumisest möödub sel sügisel 70 aastat.  Põgenike esindajad jagavad oma mälestusi, elukogemust ja arvamusi pagulusest, võõrsil elatud elust ja kodumaale naasmisest. Esitletakse raamatu «Mis teha, siin ta on» uustrükki, Eric Soovere fotode põhjal valminud fotofilmi “Põgenemine” ning kahte näitust: «Ründed ja ränded» ja veebinäitust «Camps in Germany for refugees from Baltic countries 1944–1951». Üritus on kõigile avatud ning tasuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles