Kuidas tähistatakse muusikapäeva?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Dirigent maestro Neeme Järvi Pärnus Järvi akadeemia dirigeerimiskursuse ja Pärnu muusikafestivali lõpetamisel.
Dirigent maestro Neeme Järvi Pärnus Järvi akadeemia dirigeerimiskursuse ja Pärnu muusikafestivali lõpetamisel. Foto: ANTS LIIGUS/PRNPM/EMF

Kolmapäeval, 1. oktoobril on rahvusvaheline muusikapäev, mis toob publiku ette rohkelt muusikalisi ettevõtmisi nii Tallinnas kui ka mujal Eestis - näiteks kanneldaja kodakondsusbüroosse, regilaulikud trolli ja improbändi kaubanduskeskusesse.

Eesti Muusikanõukogu tähistab rahvusvahelist muusikapäeva suurejoonelise kontserdiprogrammiga ja Muusikapreemiate tseremooniaga Škoda Jäähallis. Muusikapäeva märksõna «Kuula!» kutsub üles kuulama muusikat ja helisid meid ümbritsevas keskkonnas ning mõistma, millist osa mängib muusika me igapäevases elus.

Muusikapäeval toimub Eesti Muusikanõukogu eestvedamisel ühe päeva jooksul üle 147 tasuta lühikontserdi 37 erinevas linnas ja asulas üle Eesti, kontsertide kogupikkus on kokku 93 tundi ja programmis astub üles enam kui 700 muusikut.

Päeva jooksul võib muusikuid kohata väga erinevates kohtades - mitmel pool ühistranspordis, pankades, kaubanduskeskustes, kirikutes, riigiasutustes, koolides ja lasteaedades, rahvamajades ning Eesti Kaitseväe baasides.

1. oktoobril saab kuulata Eesti tippkollektiive nagu näiteks Eesti Riikliku Sümfooniaorkestri avatud proovi dirigent maestro Neeme Järvi juhatamisel ning nii professionaalseid muusikuid kui ka oma muusikutee alguses olevaid talente. Ühtlasi pakub Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia soovijatele avatud loenguid ja tunde ning Tallinn Jaani Kirikus toimub esmakordne «Muusika kolmtund». Muusikapäev saab kõlava alguse juba 1. oktoobri südaööl, kui EKA ja TTÜ kammerkoorid laulavad Muusikapäeva avatuks Eesti Muusika- ja Teatriakadeemia esisel platsil. Muusikapäeva täpset kava näeb siit.

1. oktoobril toimub ka Muusikapäeva e-viktoriin. 15 küsimusega muusikaviktoriin toimub muusikapäeva hommikul Klassikaraadio internetileheküljel ja on mõeldud laiale muusikasõprade ringile. Viktoriin on jõukohane ka õpilastele alates keskastmest ning sobib Muusikapäeva tähistamiseks koolides. Tegemist on sarnase veebipõhise lahendusega nagu e-etteütlus Vikerraadios. Viktoriin on veebileheküljel http://klassikaraadio.err.ee/ avatud kolmapäeval 1. oktoobril kell 7 – 12. Osalejate vahel loositakse ka hulgaliselt auhindu – plaate, kontserdi- ja ooperipileteid ning vahvaid suveniire.

«Muusikapäeva programm on heatahte projekt, mis annab kõigile võimaluse tasuta osa saada erinevatest kontsertidest.  Muusikud esinevad tasuta ning seda kontserdikohtades, mis on andnud ruumid kontserdi jaoks tasuta kasutamiseks,» rääkis Kadri Lassmann, üks muusikapäeva korraldajatest.

Päevased üritused kulmineeruvad õhtuse muusikapreemiate tseremooniaga, kus Eesti Kultuurkapitali Helikunsti Sihtkapital ja Eesti Muusikanõukogu annavad üle igaaastased muusikapreemiad. Eesti Kultuurkapital annab välja üheksa preemiat ning Eesti Muusikanõukogu kolm: interpretatsiooni-, heliloomingu- ja preemia muusikaelu jaoks olulise ning väljapaistva tegevuse eest, mille väljaandmist toetavad Kaubamaja AS ja Eesti Autorite Ühing ja Helikunsti Sihtkapital. Preemiate tseremooniast teeb otseülekande ka Eesti Televisioon.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles