Savisaar kuulutas alkoholimüügile sõja

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tervisekoalitsiooni erilise halvakspanu alla sattus Prantsuse lütseumi naabruses asuv alkoholikauplus Regalia.
Tervisekoalitsiooni erilise halvakspanu alla sattus Prantsuse lütseumi naabruses asuv alkoholikauplus Regalia. Foto: Mihkel Maripuu

Tallinna linnapea Edgar Savisaare juhitav Tallinna tervisekoalitsioon tegi Edgar Savisaare juhitavale linnavalitsusele ülesandeks oluliselt piirata alkoholi kättesaadavust Tallinnas.

«Tallinna tervisekoalitsioon loodi 2007. aastal ja sinna kuuluvad Tallinna abilinnapead, linnaosavanemad, ametite juhid, linnavolikogu esimees ning ülikoolide, ettevõtjate ja tervisekaitsjate esindajad. Selle juht on Tallinna linnapea,» selgitas abilinnapea Merike Martinson.

Abilinnapea sõnul on alkoholi liigtarbimine Eestis juba aastaid probleemiks olnud, kuid siiani pole selle vastu midagi ette võetud. Riiklikul tasandil on aastate jooksul kehtestatud vaid alkoholimüügi keeld õhtuti pärast kella kümmet.

«Kõige kiirem meede, mis aitaks alkoholi tarbimist vähendada, on kättesaadavuse piiramine. Selgitustöö mõju võtab aega, aga kättesaadavuse piiramine oleks kõige efektiivsem,» ütles Martinson.

Selleks esitas tervisekoalitsioon mitu ettepanekut. «Esiteks tuleb piirata alkoholi müüki pühapäeviti. Teiseks keelata alkoholi müük lasteasutuste lähedal. Samuti soovitame lõpetada alkoholi müüvate lõbustusasutuste tegevuse pühapäeviti hiljemalt keskööl,» loetles Martinson teisipäeval heaks kiidetud ettepanekuid.

Kui üleeile öeldi välja, et alkoholi müük tuleks keelata 300 meetri raadiuses lasteasutustest, siis eile Martinson selles enam nii kindel ei olnud. «Seda 300 meetri piirangut oleme jõudnud ka linnavalitsuses arutada ja see on loomulikult küllalt range. Aga ma võin näitena tuua prantsuse lütseumi, mille direktor Lauri Leesi on korduvalt öelnud, et Tõnismäel asuv alkoholipood häirib kooli, sest see on koolist vaid 50 meetri kaugusel,» ütles Martinson ning tõdes, et koolide läheduses asuvate kaubanduskeskuste puhul pole nii rangete piirangute kehtestamine võib-olla siiski otstarbekas.

Rimi kaubandusketi kommunikatsioonijuhi Katrin Batsi sõnul on igasugune alkoholi tarbimist vähendav tegevus teretulnud. «Oma mõju on kindlasti ka erinevatel terviseteemalistel kampaaniatel. Näiteks sel kevadel toimus Rimi terviseprogrammi raames kampaania, kus palusime noortel rääkida oma lugu, mil moel nemad on alkoholist keeldunud,» mainis Bats.

«Eeldame, et kõik seadused, mis kuskil vastu võetakse, ei anna ühele või teisele ettevõttele konkurentsieelist. Nimetatud müügipiirangud mõjutaksid kindlasti jaekaubanduse käekäiku. Samas võib selline keeld panna hoopis eestlased alkoholi ette varuma,» lisas ta.

Comarketi kauplusteketti haldava ABC Supermarketsi ostu- ja turundusdirektor Marge Kikas leidis, et mainitud piirangute jõustumine võib kaasa tuua väiksemate alkoholipoodide tekke.

«Toidupoed jäävad, aga juurde võib tulla niinimetatud nurgataguseid alkoholimüüjaid. Pühapäeviti on alkoholi tarbijaid üldjoontes vähem, seega ei ole selle idee eesmärk arusaadav. Reglementeerimine võib kaasa tuua musta turu ja letialuse müügi kasvu,» arvas Kikas.

Piirangud

Tallinna tervisekoalitsiooni ettepanekud:

•    Keelata alkoholi müük lasteasutuste lähedal.

•    Pühapäeviti peaksid baarid jm lõbustusasutused uksed sulgema hiljemalt keskööl.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles