Kodanikutelevisioon laseb mured südamelt rääkida

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tallinna televisiooni pakutud võimalust asjad südamelt ära rääkida kasutasid inimesed nii linnapeale tänu avaldamiseks kui hoolimatu naabri südametunnistusele koputamiseks.

Möödunud nädalal ootasid võttegrupid inimesi Tammsaare pargis, Kadriorus, Lasnamäel ja Nõmme turul.

«Ootamatul kombel Lasnamäel ei tahetud väga palju arvamust avaldada, selle eest oli aga Kadrioru inimestel väga palju öelda,» räägib Tallinna televisiooni juht Jüri Raudsepp.

«Seal on tõsiseks probleemiks elaniketa majad, kuhu kodutud sisse tungivad ja need siis põlema panevad. Nendest arvamustest me teeme veel jätkuloo, läheme küsime ametnike käest, mida selle vastu ette kavatsetakse võtta,» lubab telejuht.

Möödunud teisipäeval Tammsaare pargis koha sisse võtnud võttegrupp aga ei ärata sealses sagimises erilist tähelepanu.

Veerand tundi seistakse lausa niisama, siis küsitakse üht-teist pargipinkidel istuvatelt inimestelt. Seejärel tuleb ridamisi neid, kes ise midagi öelda tahavad.

Ain manitseb linna- ja riigiisasid paremale läbisaamisele. Praegust kraaklemist olevat lausa piinlik vaadata.

«Toompea ja Tallinn peaksid rohkem omavahel koostööd tegema. Ei ole vaja nii palju kakelda,» kinnitab ta kaamera ees ning peale oma avalduse lõppu jääb kuulama, mida järgmistel rääkijatel öelda on.

Järgmisena objektiivi ette astunud Jüri on eelkõnelejaga sama meelt.

«Suhted Toompeaga on sellised, nagu parun Üxkülli ajal. Kui linn on liiga tugevaks saanud, siis tuleb linna vastu sõtta minna,» arvab Jüri. Parki tuli ta tegelikult hoopis selleks, et linnaisadele aitäh öelda. «Tänu Tallinna linnavalitsusele. Mina kui raske puudega invaliid tunnen ennast väga suurelt toetatuna,» kiidab mees.

Tänusõnu on tulnud ütlema ka pensionär Emil.

«Ma olen pensionär ja saan sünnipäevaks 1200 krooni toetust. Aitäh Savisaarele, et ta inimeste eest niimoodi hoolitseb,» ütleb Emil. «Aga Reformi ma ei austa. Tulevad Tartust siia valitsema. Ja Mart Laar... Ajaloolane... Mis ajaloolane ta on... Tema sündis sel ajal, kui need asjad juhtusid, millest tema räägib. Tema ei tea sellest midagi, aga mina mäletan, kuidas sel ajal asjad olid.»

Nõmme turul on võttegrupi mikrofon staažika raadioajakirjaniku Maris Johannese käes.

Möödunud aasta lõpul sattus raadio kultuurisaadete toimetaja ja raadiotöötajate usaldusisik Johannes avalikkuse huviorbiiti seetõttu, et Rahvusringhäälingu juhtkond tahtis teda ära koondada, seda aga usaldusisikuga teha ei tohi.

Tallina televisioonis on ta oma sõnul katseajaga ametis.

«Rahvusringhäälingus olen ma aasta lõpuni 0,2 kohaga tööl, aga seda on natuke vähe. Ma tahan oma elus veel tööd teha, sellepärast olengi siin. Ma naudin seda, kui saab ringi käia ja inimestega vestelda,» räägib Johannes.

Seda on ka näha. Reporter ees ja kaameramees järel liigutakse mööda turgu ringi ja võetakse jutuots üles kord juurvilju müüva naisterahvaga, kord pingul istuvate vanaprouadega. Siis tuleb jälle ridamisi neid, kes ise midagi öelda tahavad. Pensionär Edvard on arstidele tänulik.

«Mina tahan meie tervishoidu ja arste tänada. Nende kohta kirjutatakse ja räägitakse nii palju halba. Mina ei saa sellega nõus olla. Minul on igal pool väga head arstid olnud.» Eriti tänulik on Edvard oma perearstile, doktor Kajule.

Linda seevastu on aga püha viha täis veeuputuse korraldanud naabrimehe peale.

«Neli päeva vähem, kui kaheksa kuu eest tegi mul ülevalt naaber suure veeavarii. Laskis teiselt korruselt esimesele kolm tonni vett ja seda ei ole tema nõus heastama. Ja kui ma selle enam-vähem korda, siis 4. mail oli uus avarii, kus ülevalt voolas jälle vett. ...., kui sa seda kuuled, siis ole inimene, tule ja likvideeri ära see, mis sinu hoolimatuse tõttu on tekkinud.»

Teletegijad lubavad, et selle nädala alguses pannakse kõik arvamused Tallinna televisiooni veebilehele vaatamiseks üles. Samuti näidatakse neid mingil ajal telekanalil TV14.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles