Haridusamet nõuab odavaimalt arvutihoolduse pakkujalt lisadokumente

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Arvutiklass.
Arvutiklass. Foto: Liis Treimann

Tallinna haridusamet ei ole võitjaks kuulutanud koolide arvutite hoolduse hanke odavaimat pakkujat, vaid nõuab temalt täiendavaid andmeid tõestamaks, et ettevõte suudab tõepoolest pakkuda teenust konkurentidest tunduvalt odavamalt.


Reformierakondlasest linnavolinik Valdo Randpere esitas eelmisel volikogu istungil arupärimise koolide arvutite hooldaja leidmiseks korraldatud riigihanke kohta.

Randpere esitas arupärimise abilinnapeadele Yana Toomile ja Jüri Pihlile. «Tahaksin Yana Toomi käest saada kirjalikku vastust, kuna tema ilmselgelt suuliste vastustega hakkma siin ei saa. Jüri Pihlilt tahaks saada suulist vastust, sest tema lubas abilinnapeaks saades, et ta kindlustab siin linnas ausa, läbipaistva ja korruptsioonivaba juhtimise,» rääkis Randpere volikogu ees.

«Käesoleva aasta 21. aprillil kuulutas haridusamet välja hanke koolide arvutite hoolduseks nelja aasta jooksul. Hange korraldati seoses kehtiva lepingu lõppemisega 4. septembril 2010. Nelja kuu möödudes ei ole haridusamet langetanud otsust parima pakkuja väljakuulutamiseks,» selgitas linnavolinik.

Hankel osales kuus pakkujat järgmiste hindadega: Net Group (12 miljonit krooni), Microlink (18 miljonit), Tieto Estonia (34 miljonit), Helmes (39 miljonit), IT Grupp (52 miljonit), Uptime Systems (66 miljonit). Hindadele lisandub veel käibemaks.

«Haridusamet leiab, et Net Groupi pakkumine on liiga odav. Nendele tundub see vastuvõetamatu, kuna 12 miljonit olevat liiga vähe. Seda tean ma ka oma varasematest kogemustest, et linn ei ole päris hästi aru saanud, milleks riigihangete seadus mõeldud on.
See ei ole mõeldud selleks, et me saaksime osta asju oma sõprade käest. Riigihangete seadus on selleks, et me teeksime riigile või siis praegusel juhul kohalikule omavalitsusele kõige parema sisseostu parimate tingimuste ja parima kvaliteediga,» rääkis Randpere volikogu istungil.

«Mina tean kõiki neid firmasid ja usaldan neid kõiki. Ma olen täiesti kindel, et kui Net Group pakub 12 miljonit, siis ta saab selle ka tehtud. Ja kui ei saa, siis see on piisavalt suur firma, kellelt kahjutasu nõuda, kui nad tööga hakkama ei saa. Aga linnal pole praegu põhjust seda kahtlustada,» lisas linnavolinik ning soovitas haridusametil eelistada odavaimat pakkumist, sest järgmine pakkumine läheb linnale juba kuus miljonit krooni rohkem maksma.

Haridusameti hinnangul ruttab Randpere sündustest ette. Ameti üldhariduse osakonna juhataja Viivi Lokki sõnul oli riigihanke pakkumuste esitamise tähtpäev 14. juuni ning hankedokumentides sätestatud nõude järgi pidid pakkumused olema jõus vähemalt 90 päeva. Kuna selle aja jooksul ei jõutud parima pakkuja väljaselgitamiseni, kasutas haridusamet talle riigihangete seadusega antud võimalust ja tegi pakkujatele ettepaneku pakkumuste jõusoleku tähtaega pikendada.

Madalaima hinnaga pakkumist haridusamet kohe heaks ei kiitnud, vaid esitas pakkujale täpsustavaid küsimusi. «Hankija on esitanud vastavalt riigihangete seadusele pakkujale kaks kirjalikku järelepärimist ja nõudnud asjakohast kirjalikku selgitust, kuid pakkuja ei ole esitatud madalat maksumust hankijale ära põhjendanud,» teatas Lokk.

Ta lisas, et ühtegi pakkumust pole veel hanke tingimustele vastavaks ega edukaks tunnistatud. Praegu käivatki pakkumustes esitatud andmete kontrollimine.

Niikauaks, kuni hange lõpule viiakse, pikendas haridusamet lepingut senise teenusepakkuja Microlink Eesti AS-ga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles