Riik otsustas Naissaare sadama ise renoveerida

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Naissaare sadam linnulennult.
Naissaare sadam linnulennult. Foto: Viimsi vallavalitsus.

Naissaare sadam kuulub küll Viimsi vallale, kuid majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts andis riigi aktsiaseltsile Saarte Liinid käsu väikelaevadele ohtlikuks muutunud sadam kiiresti korda teha.
 

Saarte Liinide juhatuse esimees Ants Tammleht on ministri otsusest teadlik, kuid veel eile ootas ta ministeeriumist konkreetset kirja, et Viimsi vallajuhtidega ühendust võtta ja Naissaare sadama renoveerimist arutama hakata.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi avalike suhete osakonna juhataja Kalev Vapper ütles eile, et minister on Saarte Liinidele saadetava kirja juba allkirjastanud ja see peaks kohe-kohe ka pärale jõudma.


Tammleht mainis, et sadama uuenduse rahastamine ei ole veel selge. Tema hinnangul võiksid kõik sealsed tööd kokku maksma minna umbes 50 miljonit krooni.

Vapper märkis, et Naissaare sadama renoveerimise maksumus selgub pärast läbirääkimisi ja eelprojekti koostamist. Esialgu on juttu olnud suurusjärgust 35–70 miljonit krooni.

«On talumatu, et Naissaare sadam pole piisavalt turvaline ja on välja arendamata,» ütles Parts. «Arvestades Saarte Liinide kogemusi, oleme koostöös Viimsi vallaga valmis selle sadama renoveerima. Lisaks investeerimisprojekti ettevalmistamisele peavad Viimsi vald ja Saarte Liinid kokku leppima ka riigile aktsepteeritava Naissaare sadama õigusliku staatuse.»

Tammlehe sõnul arutas Saarte Liinid juba suvel Viimsi vallaga Naissaare sadama renoveerimist. Enam-vähem selgeks räägiti ka investeeringute vajadus, mis võib ulatuda 50 miljoni kroonini. See arv saadeti ka majandusministeeriumile.

«Nüüd ootamegi ministeeriumi kirjalikku seisukohta, et vajalik investeering leitakse ja töö tehakse ülesandeks Saarte Liinidele,» ütles Tammleht.

Ta lisas, et Saarte Liinid on ridamisi korda teinud väikesaarte sadamaid, seetõttu  soovibki Parts, et firma ka Naissaare sadama ette võtaks, kuna vastavate oskustega töötajad on neil olemas.

Kui kõik nii läheb, sõlmib Viimsi vald Saarte Liinidega teatud ajaks Naissaare sadama varakasutuse või hoonestusõiguse lepingu ja firma hakkab sadamat haldama. Konkreetse lepinguvormi määravad juba juristid. Esimese asjana tuleb tellida projekt, ehitama saab tõenäoliselt hakata järgmisel aastal.

Viimsi abivallavanema Endel Lepiku sõnul on vallajuhtidel igal juhul hea meel, kui Naissaare sadam riigi rahaga korda saab. Vald on ka ise natuke sadama juures nokitsenud. Eelmisel nädalal sai paika ujuvkai, kus on 16 kohta purjekatele ja kaatritele. Tõsi, kai umbes 700 000 krooni suurusest maksumusest tasus Viimsi vald vaid 15 protsenti, ülejäänu tuli Euroopa Liidust.

Veel tänavu on kavas ujuvkai juurde paigaldada ka 15 poid, millega väikealuste sildumiskohtade arv kasvab 31ni. Samuti tahetakse sadamasse üles panna veebikaamera ja korda teha sealsed tualetid.

Naissaare sadama akvatoorium vajab hädasti süvendamist ja pealetungivast liivast puhastamist. Lepiku sõnul oli vallal kavas seda teha juba tänavu, kuid olemasoleva ­600 000 krooni eest ei leitud ühtegi firmat, kes oleks niisuguse töö ette võtnud. Seega lükkub töö järgmisesse aastasse ja tõenäoliselt korraldab seda siis juba Saarte Liinid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles