Tallinna peaarhitekt: Eesti krooni pargi idee väärib arutelu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tammsaare park.
Tammsaare park. Foto: Toomas Huik

Tallinna peaarhitekt Endrik Mänd on seisukohal, et politoloog Agu Uudelepa välja pakutud idee kujundada praegusest Tammsaare pargist Eesti krooni park väärib tõsist arutelu. Niisugusele pargile võiks aga ka mõne muu koha leida.

«Ma arvan, et Tallinna linnaruumis võiks selliseid väikevorme ja monumente tänasest hulga rohkem olla,» kinnitas Mänd. «Tammsaare park iseenesest tervikuna ja looduskaitse all oleva pargina seda otseselt ei vaja, aga niisugune mõte on täiesti kaalutav.»

Männi sõnul on sellist ideed kindlasti mõjutanud asjaolu, et Tammsaare pargis on Tammsaare kuju juba olemas. Samas tasub aga kindlasti kaaluda ka muid asukohti.

Ühe vastuoluna tõi linna peakunstnk esile asjaolu, et Tammsaare pargil on juba nimi ning kui sinna lisada kõigi Eesti rahatähtedel olevate isikute monumendid, siis tuleks ka pargi nime tõenäoliselt muuta. Praeguse nimega on aga inimesed juba harjunud.

Mänd ütles, et Jaak Soansi modelleeritud Tammsaare kuju on pargis igati proportsionaalne ja domineeriv element. Kui teiste väärikate isikute kujud teha samas mahus, siis jääb park väikseks. Kui aga ülejäänud kujud teha väiksemad, näiteks püstidena, siis läheb jälle tasakaal paigast ära.

Eesti Pangal on olemas kõigi Eesti rahatähtedel kujutatud isikutest vahanukud. Männi sõnul tuleks sellelegi mõelda, kuidas ja kus neid eksponeerida, nii et võimalikult paljud inimesed kujusid näha saaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles