Lõuna-Korea kultuuripäevadel promotakse ususekti

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaaplakat.
Lõuna-Korea kultuuripäevade reklaaplakat. Foto: Peeter Langovits

Lõuna-Korea nn kultuuripäevadel esinema pidanud Tõnis Mägi loobus oma etteastest, kuna ilmnes, et tegemist ei ole mitte Korea suursaatkonna korraldatavate kultuuripäevadega, vaid hoopis ühe ususekti propagandaüritusega.

Saku Suurhallis sel laupäeval ja pühapäeval toimuval ning massiivselt väljareklaamitud üritusel lubatakse jagada kohaletulnuile tasuta Korea rahvusroogasid, näha tantsuansambleid ning esinejatena Dave Bentonit ja Tõnis Mäge. Tegelikult on korraldajad jätnud märkimata, et tegemist on ühe ususekti promoüritusega ning Tõnis Mägi seal ei esine, vahendas ETV saade «Pealtnägija», vahendas ERR Uudised.

«Mulle öeldi selge sõnaga, et tegemist on Lõuna-Korea saatkonna rahastatud üritusega,» ütles Mägi «Pealtnägijale». «Kuna tegelikult see nii ei ole, siis järelikult on mulle valetatud. Seega ei kavatse ma sellel üritusel osaleda.»

Ka Bentonil ei olnud enne «Pealtnägija» sekkumist õrna aimugi, millesse ta end mässinud on. «Lõuna-Korea saatkond ei olegi selle üritusega seotud? Huvitav, sest just nii väitsid nad ka minule,» viitas Benton kultuuripäevade korraldajate ebasiirusele. «Kuna mul on nendega juba leping sõlmitud, siis teen oma pooletunnise kontserdi ära.»

«Pealtnägija» tuvastas, et ürituse peaesinejat, pastor Jaerock Leed peetakse Aasia ühe ekstreemseima sekti Manmin juhiks ning tema kogudus on välja heidetud Korea Kristlikust Nõukogust. Vaatamata sellele toetavad üritust teiste seas ka Kristiine, Pirita ja Mustamäe linnaosavalitsused, kuid mitte Lasnamäe linnaosavalitsus.

Lasnamäe linnaosa vanem Kalle Klandorf ütles pärast Lee tausta uurimist, et üks linnaosa ei peaks promoma mingisugust ususekti.

«Sel korraldajal oli üks väike tagasihoidlik soov, et ma räägiksin Eesti politseiga, et seda peaesinejat hakkaks peale turvafirma turvama ka politsei. Et politsei annaks talle saateauto lennujaamast vilkuritega kohalesõitmiseks. Ütlesin, et see ei lähe läbi,» tõdes Klandorf.

Kirikuloolane Riho Saard märkis, et sellele korea kristlusele on väga tunnusomaseks elemendiks mitte ainult Korea, vaid kogu maailma võitmine kristlusele.

«Ma ütleksin ilma irooniata, et kui me oleme Euroopa Liidu kõige mittereligioossem rahvas ning kui me usume protsentuaalselt kõige rohkem pendlikeerutajatesse, nõidadesse jne ja kõige vähem kristlusesse, siis võibki juhtuda, et keegi tuleb meid päästma,» ütles Tallinna Jaani koguduse õpetaja Jaan Tammsalu.

«Pealtnägija» tõdes, et erinevaid usujuhte on Eestis ka varem nähtud, kuid kindlasti mitte nii kahtlase imidžiga kuju nagu Jaerock Lee. Paljud maailma kristlikud organisatsioonid ei soovita temaga koostööd teha ja näiteks Egiptus keeldus meest üleüldse riiki laskmast.

«Kui ta esindab Lõuna-Korea kultuuri ja Lõuna-Korea suured, võimsad kirikud on öelnud, et see mees ei kuulu meie hulka, siis mida ta tegelikult esindab ja siia toob? Selles mõttes on see asi päris ohtlik,» nentis Tammsalu.

Saard kinnitas, et ta luges läbi Lee jutlused, mis promoüritustel esitatakse. «See on primitiivsuse ülim näide. Ma ei suuda uskuda, et selle jutuga kedagi uskuma suudaks veenda,» ütles ta.

Lõuna-Korea kultuuripäevade turundusjuht Sergei Semjonov kinnitas «Pealtnägijale», et ürituse taga on kristlik organisatsioon ning see on ka reklaamides välja öeldud. «Korea vaimsed väärtused. Nii ongi,» ütles Semjonov.

Et ürituse peakorraldaja ehk Manmini koguduse esindajaga jutule pääseda, alustas «Pealtnägija» läbirääkimisi juba eelmisel nädalal, kuid vaatamata korduvatele lubadustele jutule ei saadud.

Nii nagu Lasnamäe linnaosavalitsus, loobus üritusel osalemisest ka Eesti Kirikute Nõukogu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles