Andmekaitse uurib karistatud ametnike nimede lekkimist ajakirjandusse

Urmas Seaver
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei.
Politsei. Foto: Postimees.ee

Tallinna linnavalitsuse ettepanekul algatas andmekaitse inspektsioon järelevalvemenetluse, et uurida, kas politsei poolt karistatud linnaametnike nimekirja jõudmisega ajakirjandusse rikuti seadust.

Andmekaitse inspektsiooni peadirektor Urmas Kukk ütles, et inspektsioon alustas menetlust kontrollimaks, kas Põhja politseiprefektuuri poolt väljastati ajakirjandusele teave õiguspäraselt ning ettenähtud mahus.

«Vastavalt avaliku teabe seadusele on teabevaldaja kohustatud tunnistama asutusesiseseks kasutamiseks mõeldud teabeks kriminaal- või väärteomenetluses kogutud teabe, välja arvatud vastavalt väärteomenetluse seadustikus ja kriminaalmenetluse seadustikus sätestatud tingimustel avaldatava teabe,» märkis Kukk.

Ta lisas, et menetlus viikase läbi nii kiiresti kui võimalik ning konkreetse otsuse tegemise kuupäev sõltub menetluse käigust selguvatest asjaoludest.

Linnasekretär Toomas Sepp märkis avalduses andmekaitsjatele, et ajakirjanduses avaldatud politsei pressiteadete kohaselt ei olevat õiguskaitseorganil seadusest tulenevat õigust ja kohustust anda informatsiooni isikute suhtes tehtud väärteootsuste kohta.

Muuhulgas välistavat ametiisiku tööandjale korruptsioonivastase seaduse mittejärgimist käsitleva teabe andmist asjaolu, et tegemist on isikuandmetega, mille väljastamine on keelatud isikuandmete kaitse seaduse ja avaliku teabe seadusega, kirjutas linnasekretär.

«Politsei seisukohast järelduvalt ei tohiks peale politsei seega kellelgi teisel olla andmeid isikute kohta keda politsei on väärteokorras vastutusele võtnud,» seisab Sepa kirjas. «Isikuandmete kaitse vajadusele vaatamata on 4. septembril 2008 ajalehes Eesti Ekspress ja ajalehe Postimees veebilehel avaldatud konkreetsed andmed ametiisikute kohta (nimed, ametikohad, toime pandud väärteo andmed, äriühingud kuhu ametiisikud kuulusid, jne), kelle suhtes on tehtud väärteootsused.»

Sepp märkis, et kui vastab tõele politseiprefektuuri väide, et isikuandmeid ei tohi seaduse alusel väljastada, siis on nende edastamisel ajakirjandusväljaannetele rikutud seadust ja isikute seadusega kaitstud õigusi.

«Eelkirjeldatud asjaolusid arvesse võttes teeme Andmekaitse Inspektsioonile ettepaneku algatada
järelvalvemenetlus ametiisikute isikuandmete väljastamise seaduslikkuse kontrollimiseks,» kirjutas Sepp. «Järelevalvemenetluse tulemustest palume teavitada ka Tallinna Linnavalitsust.»

Politsei trahvis 42 Tallinna ametnikku väärteokorras, sest nad kuulusid äriühingute juhatusse või nõukogusse. Väidetavalt jäävad tehtud rahatrahvid enamjaolt vahemikku 300-900 krooni.

Linnavalitsus nõudmisel edastas politsei eemisel nädalal linnajuhtidele 40 ametniku karistusotsused. Kahe ametniku otsuseid esialgu ei antud, sest neil oli võimalik politsei tehtud trahv veel edasi kaevata.

Põhja politseiprefektuuri pressiesindaja Harrys Puusepp ütles, et ka politsei on huvitatud andmekaitse inspektsiooni seisukohast. Ta lisas, et prefektuur on Tallinna ametnike karistuste kohta infot väljastades järginud kehtivat seadusandlust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles