Jänes jätkab Niguliste «saagat» töörühma moodustamisega

Merje Pors
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Niguliste kirik.
Niguliste kirik. Foto: Artur Sadovski

Kuigi riigikohus jättis möödunud aasta juunis jõusse Tallinna linnakomisjoni otsuse tunnistada Niguliste kirik tagastamiskõlblikuks Eesti Evangeelsele Luterlikule Kirikule (EELK), on kultuuriministeerium otsustanud jätkata Niguliste omandiküsimuste arutamist selleks moodustatavas töörühmas.

EELK kantsler Urmas Viilma kinnitas Postimees.ee'le, et peapiiskop Andres Põderi ja kultuuriminister Laine Jänese mitteametlikul kohtumisel leiti, et vastav töörühm tuleks moodustada. Kohtumisel lepiti kokku, et riik ja kirik nimetavad töörühma oma esindajad.

Kultuuriministeeriumi pressiesindaja Ave Toots-Erelt nentis, et töörühma kohtumise päeva ei ole veel kinnitatud, kuid teada on, et üks töörühma liige saab ilmselt olema ministeeriumi asekantsler Anton Pärn.

Urmas Viilma märkis, et töörühma moodustamine on igati vajalik: «EELK on vastavate läbirääkimiste jätkamiseks valmis ning peame seda tekkinud ummikseisust välja jõudmiseks hädavajalikuks. Niguliste hoone ja sealsete kunstiväärtuste edasisest heast käekäigust on huvitatud mõlemad osapooled, kuid kiriku jaoks on oluline, et läbirääkimiste käigus jõutakse sellise lõpplahenduseni, mis arvestab ka EELK õigustatud huvidega.»

Kultuuriminister Laine Jänes ütles möödunud aasta juunis pärast kohtuotsuse selgumist Postimehele, et Niguliste kirik kohandati juba taastamistööde käigus spetsiaalselt kunstimuuseumi vana kunsti kollektsiooni eksponeerimiseks, mistõttu tuleks see jätta endiselt riigi omandisse.

Pikki aastaid kestnud võitlus

Niguliste kiriku ümber toimuv võitlus on kestnud juba pikki aastaid. Õigusvastaselt võõrandatud vara tagastamise ja kompenseerimise (ÕVVTK) Tallinna linnakomisjon tuvastas oma otsusega juba 1996. aastal, et Niguliste kiriku hoone võõrandati õigusvastaselt ja EELK on õigustatud nõudma selle tagastamist.

Kultuuriministeerium asus aga seisukohale, et EELK õigustatud subjektiks tunnistamine ei olnud põhjendatud ning taotles ÕVVTK Tallinna linnakomisjoni varasema otsuse muutmist.

Aprillis 2009 kirjutas Postimees Tallinna linnavalitsuse seisukohast, mille kohaselt Niguliste kirik peab jääma muuseum-kontserdisaalina avalikku kasutusse ning selle tagastamine EELK-le on välistatud. Tallinna abilinnapea Eha Võrk ütles toona, et valitsus peaks lõpuks ometi otsustama, et Niguliste kirik kui oluline kultuuriobjekt jäetakse tagastamata, selle asemel, et juba tosina aasta eest langetatud õigustatud subjektiks tunnistamise otsuse õigsus aastaid hiljem kahtluse alla seada.

Kuna linnakomisjon keeldus varasemate otsuste muutmisest, esitas ministeerium riigi nimel kaebuse halduskohtule.

Tallinna halduskohus jättis Eesti Vabariigi kaebuse rahuldamata ning rahuldamata jäi ka ringkonnakohtusse esitatud apellatsioonkaebus. Juunis otsustas riigikohus Eesti Vabariigi kassatsioonkaebust mitte menetleda, millega jõustus halduskohtu otsus, et Niguliste kirik tuleb EELK-le tagastada.

Tänasel päeval kuulub Niguliste kirik endiselt riigile ja seal asub Eesti Kunstimuuseumi filiaal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles