Raukas nõuab Lukase kriminaalvastutusele võtmist

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mereakadeemia
Mereakadeemia Foto: Egert Kamenik

Teatud õppekavade sulgemine Mereakadeemias on akadeemia nõunike kogu liikme akadeemik Anto Raukase hinnangul kuritegelik ning ta leiab, et haridusministerTõnis Lukas tuleks selle eest kriminaalvastutusele võtta.

Mereakadeemias suletakse füüsikaliste loodusteaduste õppekavagrupi ained, millele Eesti Kõrghariduse Kvaliteediagentuur (EKKA) negatiivse hinnangu andis.

Haridus- ja teadusministeeriumi kõrghariduse osakonna juhataja Mart Laidmetsa sõnul viiakse aastatel 2009-2011 läbi Eesti kõrgkoolide üleminekuhindamine,  mille eesmärk on jõuda kõrghariduskorralduses olukorrani, kus kõigil Eesti kõrgkoolidel on neis valdkondades, kus nad tegutsevad, õigus väljastada riiklikult tunnustatud diplomeid.

Negatiivselt hinnatud õppekavu on mitmetes kõrgkoolides

Laidmetsa sõnul on tähtajatu õppe läbiviimise õigus saadud 133 korral, 27 korral on saadud tähtajalisi lube kohustusega minna kordushindamisele. Negatiivsed hinnangud on antud kaheksal korral – Tallinna ärijuhtimise kolledži ja Sotsiaal- ja humanitaarinstituudi ärinduse ja halduse ning viimase kooli puhul ka õiguse õppekavagrupis rakenduskõrgharidusõppes, Euroakadeemias kunstide magistriõppes, Akadeemia Nordi psühholoogia õppekavagrupis, Tartu teoloogia akadeemia usuteaduse magistriõppes ning ka Mereakadeemia osades õppekavagruppides.

«Eesti Mereakadeemia õppekavadega seonduv on olnud arutluse all alates mullu oktoobrist, kui EKKA analüüs ja ettepanekud füüsikaliste loodusteaduste õppekavagrupi osas valmisid. Mereakadeemia on kvaliteediagentuurilt saanud negatiivse hinnangu füüsikaliste loodusteaduste õppekavagrupis, kuhu kuuluvad õppekavad hüdrograafia ning hüdrometeoroloogia ja loodushoiu ning põllumajanduse, metsanduse ja kalanduse õppekavagrupis, kuhu kuulub ka kalandusspetsialisti õppekava,» selgitas Laidmets.

Tema sõnul on Mereakadeemia juhtkond koostöös haridus- ja teaduministeeriumi kõrghariduse osakonnaga välja töötanud võimalikud lahendused ning reedel, 28. jaanuaril tutvustati ettepanekuid haridus-ja teadusminister Tõnis Lukasele. «Minister allkirjastas alles seejärel EKKA ettepanekute alusel koostatud käskkirjad, millega kinnitatakse kvaliteediagentuuri hindamisnõukogu otsused mitte anda Mereakadeemiale õppe läbiviimise õigust vastavates õppekavagruppides,» ütles Laidmets.

Loomisel ühised õppekavad

Eelnevalt tutvustas Mereakadeemia rektor Heiki Lindperes samme, mis on astutud vastavate õppekavade arendamiseks, et nad vastaks Eesti kõrgharidussüsteemis esitatud nõuetele. Tänavu 1. jaanuarist ametisse asunud uus juhtkond tutvustas kompleksset kava, mille alusel koostöös Tallinna tehnikaülikooli, Maaülikooli ja Tartu ülikooliga on kavas luua eeldused kvalitatiivselt uuel tasemel õppetöö läbiviimiseks hetkel nõuetele mittevastavate õppekavade, sealhulgas ühisõppekavade avamiseks.

«2011. aasta sügisest on kõigil üliõpilastel võimalik jätkata õpinguid Mereakadeemias või partnerülikoolides õppekavagruppides,  millele on õppe andmise õiguse osas  langetatud positiivne otsus.  Seni jätkub õppetöö endises vormis ning kõik 2011. aastal lõpetavad üliõpilased saavad õpingud lõpule viia praegustel õppekavadel,» lisas Laidmets.

Raukas taotleb kriminaaluurimist

Akadeemik Anto Raukas taotleb haridus- ja teadusministri Tõnis Lukase vastu kriminaaluurimise alustamist, kuna peab tema tegevust Mereakadeemia suhtes kuritegelikuks. Kõrgkooli nõunike kogu liiget Raukast pahandas Lukase möödunud nädalal avalikuks saanud otsus sulgeda hüdrograafia, hüdrometeroloogia ja loodushoiu ning kalatoodete tehnoloogide- kalandusspetsialistide erialal õppurite ettevalmistamine.

Raukase hinnangul jäävad Lukase otsuse tõttu koolitamata isegi need noored, kes on asunud suletavatel erialadel õppima ministri poolt varem allkirjastatud riikliku tellimuse alusel. «Nii tekitatakse riigile miljonitesse eurodesse ulatuv kahju, kõnelemata enam kui 100 noore üliõpilase traumeerimisest,» leiab Raukas.

Raukas pöördus riigi peaprokurör Norman Aasa ja õiguskantsler Indrek Tederi poole palvega uurida Tõnis Lukase tegevust Mereakadeemia hariduspoliitika kujundamisel ning vajadusel algatada ministri suhtes kriminaaluurimine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles