Vabadussõja võidusamba valguslahendus sai valmis

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vabadussõja võidusammas 30. detsembri õhtul.
Vabadussõja võidusammas 30. detsembri õhtul. Foto: Peeter Langovits

Kaitseministeerium tunnistas vastuvõetuks Vabadussõja võidusamba valgustus- ja ventilatsioonitööd.

Kaitseministeerium, Vabadussõja valgussamba ventialtsiooni- ja valgustööd teinud KH Energia-Konsult AS, nende tööde järelvalve eest vastutanud Tehnokontrollikeskuse OÜ ning  Vabadussõja võidusamba autorid allkirjastasid esmaspäeval ventilatsiooni- ja valgustustööde üleandmise-vastuvõtmise lõppakti.

Aktiga tunnistas kaitseministeerium KH Energia-Konsult ASi poolt  tehtud tööd Vabadussõja võidusamba juures vastuvõetuks.

Kaitseministeeriumi kaitseinvesteeringute asekantsler Ingvar Pärnamäe sõnas, et jaanuaris alguse saanud katsekasutusperioodi jooksul ei tuvastatud KH Energia-Konsult AS loodud Vabadussõja võidusamba valguslahenduses probleeme.

«Vabadussõja võidusamba valguslahendus töötab ja seega on kaitseministeerium, samba autorid ja tehnilist järelvalvet teostanud ettevõte KH Energia-Konsult AS töödega rahul,» ütles Pärnamäe.

KH Energia-Konsult AS andis tehtud töödele viieaastase garantii.

Kaitseministeerium sõlmis KH Energia-Konsult ASiga võidusamba valgustus- ja ventilatsioonitööde lepingu mullu septembris. Lepingu kogumaksumus oli 10,24 miljonit krooni, mille nõuab kaitseministeerium sisse Tšehhi firmalt Sans Souci, mis ei suutnud täita lepingujärgseid kohustusi - rajada Vabadussõja võidusambale toimivat sisemist valgustust.

Alates samba avamisest 2009. aasta juunis on monumendil ilmnenud probleeme valgustuse ja konstruktsiooniga. Kaitseministeerium alustas samba remonditöid uuesti mullu oktoobris. Lisaks uue valgustuslahenduse paigaldamisele lasi ministeerium sammast täiendavalt hermetiseerida, paigaldada uue kinnituslahendusega nurgaliistud, täita vuugivahed ning eemaldada monumendi klaaspaneelide kinnituste katted.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles