Tallinnas valmis esimene lastekodulaste perekodu

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Perekodu makett.
Perekodu makett. Foto: Raepress

Reedel kell 11 avatakse Nõmme linnaosas aadressil Pihlaka tänav 1b esimene lastekodulastele mõeldud peremaja.

Pihlaka tänava paariselamusse kolib 12 last vanuses 6-18 aastat, kes seni elasid Tallinna lastekodu Mustamäe keskuses. Peremaja valmis Euroopa Regionaalarengu Fondist rahastatava linnaliste piirkondade arendamise projekti «Lastele perelähedane elukeskkond» raames.

«Projekti raames valmib kokku viis kaheperemaja ja kaks üheperemaja,» ütles abilinnapea Eha Võrk. «Projekti rahastatakse 85 protsendi ehk ligi 2,4 miljoni euro ulatuses Euroopa Liidu struktuuriabist, linna omafinantseering on üle 400 000 euro.»

Tallinn on seadnud eesmärgi kindlustada lastekodulastele perelähedased elamistingimused. Peremajadesse asuvad elama kuuest lapsest ning nn. emast ja tädist koosnevad pered.

«Mida rohkem lastekodu kodule sarnaneb, seda parema ettevalmistuse lapsed iseseisvaks eluks saavad,» rõhutas abilinnapea Merike Martinson.

Asenduskodu aitab lastekodulastel iseseisvaks eluks ja tavaellu integreerumiseks parema ettevalmistuse saada. Laste majutamine väikestesse linnas hajutatult paiknevatesse majadesse vähendab anonüümsust, suurendab perede vastutust igapäevaelu korraldamisel, aitab vähendada laste probleemkäitumist, tekitab kodutunde ja aitab neil paremini ühiskonda sulanduda.

Asenduskodule parima projekti leidmiseks välja kuulutatud ideekonkursi võitjaks tunnistati OÜ Celander Projekt võistlustöö.

Asenduskodude ehitamisel on eesmärk seatud madala energiavajaduse saavutamine – soojusenergia saamiseks kasutatakse õhk-vesi tüüpi soojuspumpa ja päikesekollektoreid ning energiatagastusega ventilatsioonisüsteemi, paksemat soojustuskihti, eriti õhu- ja soojapidavaid aknaid ja uksi, hoonete projekteerimisel arvestatakse parima paiknemisega ilmakaarte suhtes.

Kokku elab Tallinna lastekodus praegu 170 last.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles