EKA arhitektuurieriala kaotab doktorid

Nils Niitra
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Signe Kivi
Signe Kivi Foto: Liis Treimann

Kõrghariduse kvaliteediagentuuri hindamisnõukogu tegi haridusministrile ettepaneku mitte anda kunstiakadeemiale õigust viia läbi arhitektuuri ja ehituse doktoriõpet, sama saatus tabas Tallinna Ülikooli ja tehnikaülikooli õiguseriala doktoriõpet.


Kui haridusminister Jaak Aavik­soo ettepanekud kinnitab, ei saa need ülikoolid enam vastavaid kraade ja diplomeid välja anda ja peavad leidma nende alade doktorantide õpingute lõpetamiseks mingi muu võimaluse.
Lisaks tegi nõukogu ettepaneku mitte anda Euroakadeemiale õigust õpet läbi viia keskkonnahoiu õppekavagrupi doktoriõppes ega väljastada vastavaid doktorikraade. Doktoriõppe õigusest ilmajäämine tähendaks tuhande tudengiga eraülikoolile sisuliselt kohustust muutuda rakenduskõrgkooliks.

Ehkki arhitektide koolitamist on seni Eestis seotud peaasjalikult kunstiakadeemiaga, sai nõukogult akrediteeringu Tallinna Tehnikaülikooli arhitektuuri ja ehituse doktoriõpe. Ehkki nime poolest on tegu sarnaste õppegruppidega ja seega võiks kunstiakadeemia doktorandid üle kolida tehnikaülikooli, kinnitas kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna dekaani kohusetäitja Toomas Tammis, et sisuliselt ei koolita tehnikaülikool siiski arhitekte, vaid ehitusinsenere.

Hindamiskomisjoni seisukoha järgi vastavad kunstiakadeemia arhitektuuri ja ehituse eriala doktoritaseme õppe läbiviimise kvaliteet ja selle läbiviimiseks tarvilikud ressursid vaid osaliselt nõutavale tasemele. Iseäranis karm on see, et õppe läbiviimise jätkusuutlikkus ei vasta komisjoni hinnangul nõuetele. Sellisel juhul ei jäänudki nõukogul muud võimalust, kui anda õppekavale negatiivne hinnang.

Postimehel ei õnnestunud eile saada hindamisnõukogu otsusele kommentaare kunstiakadeemia rektorilt Signe Kivilt. Ka akadeemiline prorektor Liina Siib ei olnud valmis pikemateks kommentaarideks. Ta ütles, et akadeemia nõukogu peab nüüd otsustama, mida edasi ette võtta. «Arhitektuuri ja ehituse doktorandid tuleb ilmselt viia üle teisele õppekavale,» lausus ta. «Seda, mida ja kuidas tehakse, otsustab nõukogu,» lisas Siib. Hindamisnõukogu hinnangul kuulub kunstiakadeemia arhitektuuri ja ehituse doktoriõpe küll tehnika, tootmise ja ehituse valdkonda, kuid kolmest doktoritöö teemast kaks ei seostu tegelikult tehnika-, vaid hoopis humanitaarvaldkonnaga.

Ka pole ühelgi doktoritöö juhendajal kraadi kaitsnud doktorante. Ning juhendajate teadustulemuste avaldamine rahvusvahelise renomeega väljaannetes on tagasihoidlik. Vilets näitaja on seegi, et kunstiakadeemia arhitektuuriteaduskonna töötajatel pole Eesti Teadusfondi grante.

2002–2010 on arhitektuuri ja ehituse õppekavagruppi võetud vastu viis doktoranti ja praeguseks pole ühtki lõpetajat. «Dekaan prognoosib esimest kaitsmist alles kolme aasta pärast,» lisas nõukogu. «Professor ei kvalifitseeru oma ametikohale avalik-õiguslike ülikoolide standardite kohaselt.»

Euroakadeemia rektor Jüri Martin ei jäänud eile hindamisnõukogu otsusega sugugi rahule. «Hindamiskomisjon leidis, et asi pole kõige hullem,» lausus ta. Nõukogu võttis aluseks hindamiskomisjoni otsuse, mille järgi vastab

Euroakadeemia keskkonnahoiu doktoriõpe kõigis kolmes hindamiskategoorias osaliselt nõutavale tasemele. Seega oli nõukogul põhimõtteliselt võimalus anda ka tähtajaline doktoriõppe läbiviimise õigus.
Martini sõnul on nõukogu otsuses toodud teesid kohati ülepingutatud. «Komisjon leidis, et doktoriõpe vastab nõuetele osaliselt ja mõnes kohas on komisjonil ehk isegi õigus, selle vastu on raske vaielda,» tunnistas ta. «Aga lõpplahen­dusega pole ma küll nõus.»

Seda, mida Euroakadeemia edasi ette võtab, ei osanud Martin praegu öelda. Ta tunnistas, et ülikoolist rakenduskõrgkooliks muutumine pole kerge protseduur. Nõukogu soovitust ministrile ei saa Martini kinnitusel kohtus vaidlustada, küll aga saab vaidlustada sellele tõenäoliselt järgnevat ministri käskkirja.

Etteheiteid hindamisnõukogult
Euroakadeemia keskkonnahoiu doktoriõpe

•    Mitme juhendaja ja õppekavaga seotud õppejõu teadusliku uurimistöö rahvusvaheline nähtavus on olnud olematu või nõrk.
Tallinna Ülikooli õiguse õppekavagrupi doktoriõpe
•    TLÜ õigusakadeemial puuduvad praegu sihtfinantseeritavad teemad ja õigusakadeemia õppejõududel ei ole Eesti Teadusfondi grante.
Tallinna Tehnikaülikooli õiguse õppekavagrupi doktoriõpe
•    Õppekava nimetus ei vasta täielikult sisule, kuna suur osa Euroopa õiguse valdkondadest ei ole selles esindatud.
Allikas: EKKA hindamisnõukogu protokoll 16. juunist

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles