Patareis langevad nõukogudeaegsed müürid

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Patarei juures kerkivad tolmupilved ja varisevad müürid – Riigi Kinnisvara AS-i tellimusel lammutatakse seal nõukogudeaegseid müüre ja muid rajatisi, mis varjavad vaadet ajaloolisele merekindlusele ja takistavad pääsu mere äärde.


Nüüd avaneb külastajatele kohe pärast vangla raudväravast sisenemist vaade Patarei Peetri-aegsetele müüridele. Varem varjas vaadet üksluine vanglamüür. Kadunud on ka merepoolse nurga juures olnud laohoone ning praegu lõhutakse otse vangla kõrval asunud personali ühiselamut.

RKAS-i kommunikatsiooni- ja turundusjuhi Madis Idnurme sõnul kulutab RKAS ajaloolise merekindluse müüre varjavate nõukogudeaegsete rajatiste lammutamiseks 20 000 eurot. «Töödega plaanitakse lõpule jõuda homme-ülehomme. Tulevikus on plaanis lammutada ka katlamaja ning kindluse ja Lennusadama vaheline silkaattellistest müür, mis avaks vaadet merekindlusele veelgi. Need tööd saab aga ette võtta alles siis, kui algab piirkonna aktiivne arendamine. Seni kaitsevad need rajatised kunagist vanglakompleksi vandaalide eest,» selgitas Idnurm.

«Kui kogu nõukogudeaegne mudru maha võtta, siis tekib siia plats, mis on kolm korda suurem kui Vabaduse väljak. Lisaks on see merele avatud ja moodustab koos kindlusekompleksiga väga uhke vaatepildi,» arvas Patareis rentnikuna toimetav sihtasutuse Mänguväljaku Fond juht Andrus Villem.

Ta lisas, et kuigi nõukogudeaegsete müüride lammutamine on sisuliselt ettevalmistus uueks katseks kogu Patarei merekindlus maha müüa, on tal korrastustööde üle hea meel, sest võibolla tekib ka Eesti riigil lõpuks mingisugunegi huvi Patarei saatuse vastu.

«Ma arvan, et nüüd hakatakse aru saama, millist väärtust see endast tegelikult kujutab, kui see korda teha. Siis käiks siin sama palju turiste, kui vanalinnas. Vanglamuuseumi külastajate arv kasvab meil kogu aeg. Me ei saa ise ka aru, kuidas - reklaami
tegemiseks ju raha ei ole, aga asi toimib. Ka välisturistid leiavad ise siia tee. Mitmest riigist, näiteks Prantsusmaalt, Belgiast ja Hispaaniast on külastusteks otsetellimusi esitatud,» rääkis Villem.

Ta osutas vanglamüüri lammutamisega poole laiemaks muutunud sisehoovile ja arvas, et nüüd võiks sealsamaski kontserte või teatrietendusi korraldada. Villemi sõnul on Patareis juulis-augustis ridamisi mitmesuguseid pidusid oodata. Täpsemat infot võivad huvilised saada «Patarei vangla» Facebooki-lehelt.

Idnurme sõnul on plaanis Patarei merekindlus taas müüki panna ilmselt tuleva aasta alguses pärast seda, kui linn on kehtestanud Patarei ja Lennusadama piirkonna detailplaneeringu. Müügihind saab olema orienteeruvalt kolm miljonit eurot. Varem on endist vanglakompleksi üritatud müüa 40 miljoni kroonise alghinnaga.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles