Tudeng saavutas kohtus mupo üle võidu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piletikontroll.
Piletikontroll. Foto: Toomas Huik

Tallinlane Artjom Demidov võitis kohtus munitsipaalpolitseid, mille ametnikud olid teda väidetava piletita trollisõidu eest trahvinud.


Tallinna Tehnikaülikooli tudeng Demidov sai piletita sõidu eest trahvi mullu 24. juunil Rahvusraamatukogu lähedal toimunud kontrollreidi ajal. Demidovi sõnul oli tal pilet olemas, aga mupo töötajate väited tema ebakorrektse käitumise kohta olevat olnud alusetud, kirjutas venekeelne Postimees.

Tänavu 1. juunil otsustas Harju maakohus mupo trahviotsuse tühistada ning lõpetada mupos Demidovi suhtes algatatud menetluse, kuna asjas puudusid väärteo tunnused.

«Kohus tunnistas mind süütuks, tühistas kaks trahvi ning määras kompensatsiooni minu õigusabikulude eest,» lausus Demidov. Ta lisas, et tahab, et inimesed teaksid, et oma õiguste eest on võimalik seista.

«Kohtuskäimine on niisugusel juhul tasuta. Advokaadi võtmine pole kohustuslik, mina olin kohtus üksi. Need, kellel on eesti keelega probleeme, võivad kasutada tõlki. Ma tahtsin tegelikult kohtus eesti keeles rääkida, aga soovitati rääkida emakeeles, et ma kogemata milleski ei eksiks,» rääkis üliõpilane.

Kohtuskäimise tulemusena tühistati talle tehtud trahvid kokku 1140 krooni.

Kuidas ja millal talle trahvi tehti, sellest rääkis noormees detailselt ajalehele Den Za Dnjom. Mullu juunis jõudis Demidov viimasel hetkel Mustamäel Lepistiku peatuses seisnud trolli peale, istus akna-alusele istmele ning üritas mobiiliga piletit osta.

«Valisin kõik vajalikud numbrid, aga arvutihääl teisel pool kordas monotoonselt, et mobiilipileti aktiveerimiseks tuleb teha kõike seda, mida ma juba teinud olin,» rääkis noormees ajalehele.

Niikaua, kui tema oma mobiiliga mässas, sisenesid trolli mupo kontrolörid. Demidovi ID-kaardi kontrollimine näitas, et ta piletit pole. Selle peale kutsuti ta mupo mikrobussi. «Selgitasin kontrolöridele, et mul ei õnnestunud mobiiliga piletit aktiveerida, kuigi tegin kõik õigesti,» rääkis Demidov. Ta lisas, et tookord tal vedas, sest patrull osutus viisakaks ning talle selgitati rahulikult, et niisuguseid asju tõepoolest juhtub, kuid kontrolörid peavad ka selliste juhtumite puhul protokolli vormistama. Tookord sai Demidov 300 krooni trahvi, mille kohus tühistas.

Teine intsident leidis aset kuu aega varem. Siis esitas Demidov oma sõnul kontrolörile ID-kaardi ning koos sellega läbi löödud talongi. Ta oli tuttavatelt kuulnud, et tudengitelt tahetakse koos piletiga näha ka isikut tõendavat dokumenti ja nii ta need koos esitaski.

Kuid kontrolör olevat kiirustades võtnud vaid ID-kaardi, selle lugejasse pistnud ja võidukalt teatanud, et noormehel polevat piletit. Kehtivast talongist ei tahtnud kontrolör midagi teada ning sealt tüli hargnema hakkaski.

Demidov jõudis jälle mupo kurikuulsasse rohelisse mikrobussi, kus alguses olevat talt seletuskirja nõutud, siis aga paber käest ära tõmmatud ning kirjutatud protokolli, et ta keeldus tunnistusest. Siis heideti noormehele ette vene keeles rääkimist. «Ma oskan riigikeelt küll, aga milleks pingutada, kui nagunii trahvi tehakse,» leidis ta.

Tüli tulemusena hakkas Demidovil nii halb, et ta pidi endale kiirabi kutsuma. Lapsepõlves olevat tal sageli erutuse tõttu hing kinni jäänud, nüüdne haigushoog oli aga esimene 15 aasta jooksul. Arstid andsid talle esmaabi, kuid halvasti olevat üliõpilane ennast tundnud veel järgmisel päevalgi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles