Kristiine keskuse uus osa laguneb poodnike pahameeleks

Jens Raavik
, Postimehe suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kristiine keskuse juurde ehitatud osas asuvas Marks&­Spen­­ceri poes kukkus laest alla lamp.
Kristiine keskuse juurde ehitatud osas asuvas Marks&­Spen­­ceri poes kukkus laest alla lamp. Foto: Priit Simson

Juba enne avamist lagunema hakanud Kristiine keskuse uus juurdeehitis üllatab pidevalt sealseid töötajaid järjest ilmneva ehituspraagiga. Ehitaja näeb hädade põhjusena liiga kuumi ilmu.


Marks&Spenceri rõiva- ja toidukaupluse juhataja Erika Keeroja sõnul kukkus neil pühapäeval laest alla esimese korruse proovikabiinide ees olev lamp. «Juba sügisel, kui keskus avati, hakkasid lampide juurest jooksma veenired,» kurtis ta.

Valgusti allakukkumine olevat seotud jahutustorustiku leketega. Samal päeval tekitas leke kahju ka Vila rõivapoele, kus prantsatas puruks mitu prožektorit. Kondensaatvesi muutis kipsi pehmeks ja see ei jõudnud enam valgusteid üleval hoida.

«Selle tõttu ei tööta meil praegu enamik laevalgustitest. Need saab korda teha alles siis, kui oleme kindlad, et rohkem vett sisse ei saja,» selgitas Vila omanik Olar Gofman.

Talvel sadas Marks&Spenceri teise korruse laest samuti vesi sisse, mis rikkus ära mitukümmend kampsunit. Kristiine keskuse haldusjuhi Tauno Krulli sõnul on siiani kahjud olnud väikesed ja kõigile kauplustele vastavalt kokkuleppele nende eest ka tasutud.

Veekahjustusi on olnud ka teiste ettevõtete müügipindadel. Näiteks I.L.U. kosmeetikakaupluse juhataja sõnul uputas ehituse ajal terve pood.

«Tulin enne avamist niisama vaatama, et kuidas tööd kulgevad, ja avastasin põrandalt mitmesentimeetrise veekihi,» rääkis poe juhataja Kätlin Kõpp. «Minu teada on Merko Ehitus selle eest vastutav, aga vabandatud meie ees pole, sest keegi ei tea, kes on meie poe uputanud spetsialist.»

Kristiine keskust ehitanud AS Merko projektijuht kommenteeris olukorda ettevõtte juhatuse sekretäri Anita Lapina vahendusel. «Kuumad ilmad on tekitanud olukorra, kus jahutussüsteem töötab maksimumvõimsusega ja sellest tulenevalt on üksikutes kohtades olnud kondensaadi tilkumisi,» teatas projektijuht.

«Olukordi likvideeritakse operatiivselt garantiitööde korras, kooskõlastatuna Kristiine kaubanduskeskusega,» seletas ta. «Mainitud poodides meie ettevõte sisetöid ei teinud ja lampe ei paigaldanud.»

Kauplustes olevat algul olnud probleeme ka õhutusega, sest see ei toiminud korralikult ja mitu töötajat lausa minestas. Nii oli esimestel kuudel vahelduva eduga palav või külm Marks&Spenceri töötajatel.

Praegu on seesugune häda Montoni kaubanduspinnal. «Meil on siin nii palav, et vahepeal käime personaliruumides endale külma vett pähe valamas,» rääkis sealne töötaja Merilyn Metsar. «Konditsioneer puhub siia ainult kuuma õhku ja see teeb olukorra vägagi ebamugavaks,» nõustus teine klienditeenindaja Kaili Mäesepp.

Kristiine keskuse haldusjuhi Krulli sõnul on mõned üksikud vead pärast uue osa valmimist ilmnenud, kuid see on ehitustegevuse paratamatu osa ja vastavalt garantiilepingule ehitajaga need vead esimesel võimalusel parandatakse.

Küsimusele, kas inimesed võivad end kaubanduskeskuses turvaliselt tunda, Postimehele Merkost ei vastatud. Vastuse jäi võlgu ka Kristiine keskus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles