Allveelaeva Lembit angaaridesse toimetamine on graafikus

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Allveelaev Lembit. Transport Meremuuseumisse.
Allveelaev Lembit. Transport Meremuuseumisse. Foto: Priit Simson

Allveealeva Lembit transportimine Tallinna Lennusadama angaaridesse on graafikus, reedel õnnestus transporditöötajatel vedada allveelaeva angaaridele lähemale ligi 30 meetri võrra.

Meremuuseumi ekspositsioonijuhi Ott Sarapuu ütles BNSile sõnul on alveelaeva transportimine graafikus ning Lembit jõuab eeldatavasti oma kohale Lennusadama angaari pühapäeva õhtuks, nagu varem kavandatud.

Lembitu transportimine kai äärest angaaridesse algas kolmapäeval ning iga päev on allveelaev edasi liikunud mõnekümne meetri võrra. Lembitu alla on transportimiseks paigaldatud pontoonid ning soomustransportöör BTS-4 veab seejärel laeva pontoonide peal edasi.

OÜ Fort Ehitus tõstis mai lõpus Lennusadama kai ääres seisnud allveelaeva Lembit maa peale, kasutades selleks eraldi rajatud saja meetri pikkust kaldteed ehk slippi. Allveelaeva Lembit veest väljatõstmine kestis kokku pea 20 tundi.

Allveelaev Lembit on ehitatud 1936. aastal Eesti riigi tellimusel Inglismaal Barrow-in-Furnessi laevatehases. 1940. aastal võttis Eestit okupeerinud punavõim laeva Balti laevastiku koosseisu. Lembit sooritas Teises maailmasõjas seitse lahinguretke, olles merel kokku 109 ööpäeva ja torpedeerides mitu alust. Pärast sõda sai Lembit õppelaevaks, taas Eestisse saabus alus 1979. aastal ja siis muudeti see muuseumilaevaks.

Lembit on ainus oma seeriast maailmas säilinud miiniveeskaja allveelaev, mis on säilinud ilma suuremate ümberehitusteta, märkis muuseum. Sellest perioodist allveelaevu pole ka säilinud tema sünnimaal - Inglismaal. Lembit esindas 1930. aastatel allveelaevade tipptehnikat oma modernsuses ja innovatiivsuses. Lembit oli kuni 21. mai varahommikuni vanim allveelaev kogu maailmas, mis veel vees seisis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles