Nõmme linnaosavalitsus tahab Männiku karjäärid korda teha

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Männiku järv.
Männiku järv. Foto: Mihkel Maripuu

Nõmme linnaosavalitsusel on hea plaan hakata järgmisel aastal korrastama Männiku järve, Raku järve ja Väikejärve ümbrust, kuna inimesed käivad seal pidevalt vaba aega veetmas ning võivad endistes karjäärides oma elu ohtu seada.

Nõmme linnaosavanem Erki Korp ütles, et Nõmmel on küll oma spordikeskus, kus saab basseinis ujuda, kuid see on tasuline. Stroomi või Pirita randa sõita on aga keeruline ja võtab palju aega. Seepärast käivad paljud Nõmme elanikud suvemõnusid nautimas just Männiku järvedes ehk endistes karjäärides, kus aga pole selleks mingeid tingimusi loodud.

«Elanikega kohtudes olen kuulnud jutte, et läheks sinna ujuma, aga vesi läheb liiga äkki sügavaks ning kaldad on järsud,» mainis Korp. «Samuti veedab sealsete järvede ääres aega palju inimesi, kes grillivad ja joovad – täielik korralagedus. Seetõttu tekkiski mõte hakata seda ala järk-järgult korrastama.»

Nõmme puhkeala

Nõmme linnaosavalitsuse mõte on luua Männiku järve, Väikejärve ja Raku järve äärde puhkeala, kus kohalikud inimesed saaksid mõnusalt aega veeta. Nõmmelased ootavad pikisilmi, millal ala korda tegema hakatakse.

Korp mainis, et esimese asjana tuleks piiritleda ala, kus üldse midagi tegema hakata. Seejärel tuleks laugemaks lükata järvede praeguseid järske kaldaid, paigaldada riietuskabiinid ning võimalusel rajada ka väikseid söögikohti. Vette oleks mõistlik paigaldada piirajad, et inimesed liiga kaugele ei ujuks. Samuti tuleks tagada järelvalve.

Kuna järved jäävad osaliselt Nõmme linnaossa ja osaliselt Saku valda, tuleks linnaosavalitsusel koostööd teha ka Saku vallavalitsusega. Korp mainis, et praegu ei ole ta veel valla juhtidega sel teemal rääkinud, kuid kavatseb seda sügisel kindlasti teha.

«Tegelikult on see mitme aasta projekt, aga alustada tuleks võimalikult kiiresti,» mainis linnaosavanem. «Ma näen, et järgmisel aastal tuleb juba midagi ära teha. Ei tahaks, et juhtuks niisugused asjad nagu Lasnamäel (Pae pargi karjääris uppus eelmisel esmaspäeval kaks meest – toim.).»

Korp lisas, et enne tegutsema hakkamist on vaja ka uuringuid teha, et kõik ümbritseva keskkonnaga kokku sobiks. Lihtsamate asjadega saaks aga kiiresti pihta hakata. Kui mingeid rajatisi järvede äärde ehitada, siis on vaja juba detailplaneering teha.

Võimalik sõudekanal

Üks lehelugeja on teada andnud, et inimesed sõidavad autodega otse Männiku järvede äärde. Niisugune asi tuleks ära keelata. Samas oleks mõistlik rajada Männiku tee äärde parklad, kuhu suvitajad oma sõidukid jätta saaksid.

Eesti Sõudeliit on pidanud plaani rajada Männiku järvele sõudekanal, kuna tingimused on selleks seal igati sobivad. Siiani ei ole aga ideest kaugemale jõutud. Seda ideed pooldab ka Nõmme linnaosavalitsus.

Korp mainis, et Männiku puhkeala rajamiseks on loomulikult raha vaja. Järgmiseks aastaks taotleb linnaosavalitsus Tallinna eelarvest investeeringuteks ligikaudu 12 miljonit eurot, kuid enamus sellest läheb Valdeku tänav 13 tühjalt seisva maja ümberehitamiseks, et koondada sinna linnaosavalitsuse kõik osakonnad ning avada sotsiaalkeskus koos saunaga. Seejärel antakse linnale üle mitu vabaks jäävat hoonet, mille müügist saadavat raha võiks Männiku puhkeala rajamisel kasutada.
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles