Admiraliteedi basseini äärse ala saatus võib selgemaks saada sügisel

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tühermaa Admiraliteedi basseini juures.
Tühermaa Admiraliteedi basseini juures. Foto: Mihkel Maripuu

Praegu laiub Admiraliteedi basseini ääres suur tühermaa, mis ei jäta meritsi Tallinnasse saabuvatele turistidele Eesti pealinnast mitte just kõige paremat muljet. Septembris võivad valmida maketid ja pildid, mis kujutavad ala tulevikku.
 

Admiraliteedi basseini otsa jääva umbes nelja hektari suuruse maa-ala kujundamist juhib suurärimees Hillar Teder, kelle firmale Ühendatud Kapital seal asuvad kinnistud kuni 2009. aasta lõpuni ka kuulusid. Praegu on nende kruntide omanik kolmveerandi osas Deltamax Group ning veerandi osas Skanska EMV.

Teder mainis, et praegu nuputavad Londoni arhitektid, kuidas ulatuslik ala tulevikus välja näha võiks. Ilmselt septembris jõuab töö niikaugele, et saab juba esitleda makette ja pilte. Pärast seda on võimalik hakata otsima välisinvestoreid, kes oleks nõus ala arendamisse raha paigutama.

Ärihooned ja elamud

Kuna kehtestatud detailplaneeringu järgi on tegemist osaliselt äri- ja osaliselt elamumaaga, võib sinna rajada nii elumaju kui ärihooneid.

«Eks sellest kujuneb multifuntsionaalne ala, nagu linnas ikka – nii elamuid, kaubandust kui kontoreid,» selgitas Teder.

Teder lisas, et tema kui projektijuhi ülesanne on luua terviklik kontseptsioon. Mõte on kogu ala korraga valmis ehitada, seega on vaja leida rahastaja, kes suudaks välja käia kuni 200 miljonit eurot. Parkimine hakkab suures osas paiknema maa all.

«Ma arvan, et maa-aluse osaga võib päris palju aega minna, see tuleb umbes 10 - 12 meetri sügavuselt tühjaks kaevata,» ütles Teder. «Oleksime nende töödega juba varem pihta hakanud, kuid kultuuripealinna ajal ei ole see päris sobilik, sest seal käib praegu nii palju rahvast. Sügisel võiks siiski alustada.»

Skanska EMV juhatuse esimees Andres Aavik ütles, et firma peab Deltamaxiga jätkuvalt läbirääkimisi selle nelja hektari maa tuleviku üle. Ta lisas, et kui Teder tegeleb nende asjadega, siis just Deltamaxi poole pealt.

«Me oleme teise omanikuga kokku leppinud teatud jaotamises ning selle jaotuskava alusel kumbki osapool oma mõtteid mõtlebki,» kinnitas Aavik. «Enne seda, kui ala pole veel reaalosadeks jaotatud, ei saa väga palju edasi minna. Praegu alal olevast 12 kinnistust jääks 8 – 9 Deltamaxile ja 3 – 4 Skanskale.»

Viivitus oli hea

Aaviku sõnul oli mõnes mõttes isegi hea, et ehitusbuumi ajal Admiraliteedi basseini juures koppa maase ei löödud, sest sel ajal oli arendajate mõistus tihti veidi pimestatud. Praegu kaaluvad mõlemad osapooled väga põhjalikult võimalikke lahendusi, mistõttu on lõpptulemus kindlasti parem. Erinevate kruntide arhitektuur tuleb alles välja mõelda. Ilmselt tuleb korraldada ka vastavaid konkursse.

Aavik mainis, et sügisel võiks alal hakata tegema uuringuid, kuid suuremad tööd enne järgmist aastat ei alga. Kokku on seal maapealset pinda 120 000 ruutmeetrit. Läbirääkimistel Deltamaxiga on jäänud kõlama, et üks põhiehitajaid alal oleks Skanska.

Admiraliteedi basseini kõrval Laeva tänava ääres kuulub üks krunt Arco Varale, kus ärihoonete turu ebasobiva seisundi tõttu on ehitustegevus peatatud. Arco Varale ja Urmas Sõõrumaa firmale US Invest kuulub ka Ahtri tänava äärne kinnistu, kus praegu on autoparkla. Ka seal ei ole esialgu ehitustegevust kavandatud.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles