Kunstiakadeemia võitleb euroraha saamise eest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Plats Laikmaa ja Gonsiori tänava ristmiku ääres, kuhu peaks kerkima kunstiakadeemia uus hoone.
Plats Laikmaa ja Gonsiori tänava ristmiku ääres, kuhu peaks kerkima kunstiakadeemia uus hoone. Foto: Liis Treimann

Kui Eesti Kunstiakadeemia ei saa 4. detsembriks Tallinna linnaplaneerimise ametilt ehitusluba oma uue hoone püstitamiseks, võib sihtasutus Archimedes loobuda 12 miljoni euro eraldamisest kunstiakadeemiale. Akadeemia loodab siiski keerulisest olukorrast välja tulla.

See EL-i struktuurifondidest saadav raha moodustab ligi poole uue hoone maksumusest. Kunstiakadeemia haldus- ja finantsdirektor Andri Simo kurtis, et kui must stsenaarium tõesti käivitub ning akadeemia jääb rahast ilma, siis on natuke halvasti küll. Siiski on ta optimistlik, et on võimalik lahendus leida.

Ehitusloa saamine võib takerduda kahe naabermaja mõne elaniku vastuseisule. Enamiku korteriomanikega on kunstiakadeemia Simo sõnul kokkuleppele jõudnud ja neile päikesevalguse vähenemise eest kompensatsiooni maksnud. Kui palju konkreetselt, seda ei saanud ta öelda, sest kahepoolse lepingu järgi on niisugune info konfidentsiaalne. Siiski on jäänud veel paar korterit, mille omanikega läbirääkimised alles käivad. Neile on tehtud ka korteri väljaostmise ettepanek, millest inimesed on loobunud.

«Eks see on linna küsimus, kui palju naabrite protestidega ehitusloa väljastamisel arvestatakse,» ütles Simo. «Linn võib ka mitte arvestada proteste, kuid siis on naabritel jälle õigus niisugune otsus kohtus vaidlustada. Aga luba on ju siis ikkagi põhimõtteliselt välja antud.»

Ta lisas, et samasuguseid pretsedente on ennegi olnud. Ühe juhtumi puhul oli naabermajas 70 korterit, neist paari omanikud olid uue maja ehitamise vastu, kuid linn andis ikka ehitusloa välja. Asi jõudis ka kohtusse, kus kaebajad jäid kaotajaks, kuna neile oli pakutud erinevaid lahendusvariante, millest nad loobusid.

Simo mainis, et kunstiakadeemia uue hoone ehitusloa menetlemine algab kas augustis või septembris. Enne peab akadeemia esitama linnaplaneerimise ametile maja eskiisprojekti, mis laekus 18. juulil, kuid akadeemia nõukogu ei ole seda veel puhkuste tõttu kinnitada jõudnud. Ehitusloa menetlemine võtab aega umbes paar nädalat.

Simo sõnul on võimalik ka niisugune asi, et Archimedes lükkab edasi ehitusloa väljastamise tähtaega. Selleks peab aga olema haridusministeeriumi luba.

«Kui inimesed ikka kesklinnas ja kõrghoonete alal elavad, siis pole ju põhjust eeldada, et sinna kõrvale midagi kõrget ehitist ei teki, varem või hiljem tekib,» ütles Simo. «Loodan, et jõuame ka nende paari naabriga konstruktiivse dialoogini ja mõistlikule kokkuleppele.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles