Glehni pargis lõppesid Kalevipoja ja krokodilli kuju restaureerimistööd

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Restaureeritud Kalevipoeg
Restaureeritud Kalevipoeg Foto: Nõmme Linnaosa valitsus

Eile jõudsid lõpule Glehni pargis asuvate Nikolai von Glehni loodud Kalevipoja ning krokodilli skulptuuride restaureerimistööd. Samuti puhastati ja konserveeriti tööde käigus kujude vahele jäävad 1916. aastal lõhutud esialgse Kalevipoja jäänused.

Taiesed ennistati seoses novembris saabuva Nõmmele linnaõiguste andmise 85. aastapäevaga.
Nõmme linnaosa vanema Erki Korpi sõnul toetasid kahe ajaloolise skulptuuri taastamist Nõmme linnaosa valitsus, Tallinna kultuuriväärtuste amet ja Nõmme Heakorra Selts ning see läks maksma 4213 eurot. Restaureerimistöö tegi füüsilisest isikust ettevõtja Marek Lill.

Korpi kinnitusel on veel sel suvel kavas käivitada tööde teine etapp, mille käigus kaetakse paesillutisega krokodilli skulptuuri ja esialgse Kalevipoja kuju jäänuste ümbrus.

«Krokodilli ühes servas on kunagised plaadid veel osaliselt alles, kuid mujalt on need aegade jooksul kadunud. Mõistlik oleks ka need tööd praegu ära teha, et Glehni pargi skulptuuriansambel jätaks ühtsema mulje,» selgitas linnaosavanem.

Kujude taastamise nimel on tehtud jõupingutusi alates 1988. aastast, mil Nõmme Heakorra Selts kuulutas välja korjanduse Kalevipoja kuju ennistamiseks. 1990. aastal avati skulptor Mati Karmini kavandite järgi tehtud Kalevipoja koopia. Seni viimase lihvi sai skulptuur 2000. aastal, mil Nõmme Heakorra Seltsi eestvõtmisel ja linnaosa rahaga tehti kujule põhjalik uuenduskuur.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles