Ökomäss kasutab ära nii kanepi, savi kui looma pealuu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Laupäeval ja pühapäeval on Telliskivi loomelinnakus Ökomäss ehk ökoehituse, restaureerimise, taaskasutuse ja kõige muu taolise mess.


Mässu kavas on filmiprogramm, ökoteemalised esitlused ja töötoad, restauraatorite nõuanded ja palju muud.

Suur osa festivalprogrammist toimub rohelises saalis, mille peamiseks kujunduselemendiks on Pagari tänava kurikuulsast KGB- majast võetud uksed. Nendest on tehtud nii mässuboksid kui ka kohvikulauad.

Muuhulgas saab festivalil nõuandeid kanepi ja pilliroo kasutamiseks ehituses. Tööstuslik kanep on omadustelt sama hea, kui pilliroog, aga erinevalt pilliroost saab seda lihtsalt põllul kasvatada ning mugavalt kokku koguda. Rookatuste tegijatel pidigi tänavu materjalist puudus käes olema, aga kanepit on esialgu saada.

Samuti on ökomässul väljas soomlastest ökofriigid, kes valmistavad ehteid ja tarbeesemeid maanteeõnnetustes või mujal hukkunud loomade luudest ja sarvedest, kasutades selleks iidseid tehnikaid. Vanade käsitöötehnikate meistri Nana Ǻsteni sõnul puhastatakse luud spetsiaalsete putukate abil, kes need lihtsalt lihast puhtaks söövad.

Tema ja Kyösti Viherimiehe väljapanekus on nii luudest valmistatud tarbeesemed ja ehted, kui ka lihtsalt mõne väiksema looma ja linnu kolbad, mis pidid ka ilma igasuguste lisandusteta hästi kaubaks minema.

Papu Pirtola näitab ökomässul turba ja villa segust valmistatud vaipa ning väiksemaid käsitööesemeid ning selgitab kõigile soovijatele selle omapärase tehnika saladusi. Turus Euroopa kultuuripealinna üritusel pani ta üles isegi turbavaipadest sauna.

Ökomässu pidulik avamine on laupäeval kell 11. Kirbuturg ja veel mõni üritus alustavad juba varem. Täpne kava on festivali kodulehel.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles